PROCJENE

PTSP u BiH ima 400.000 ljudi, više od 10 posto stanovništva

Svinjska gripa
AFP
03.11.2010.
u 08:25

Neki oblici PTSP-a, ako nisu liječeni ili to nije učinjeno pravilno, mogu dovesti do agresije prema sebi ili drugima, kažu liječnici

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) u BiH ima više od 10 odsto stanovništva, odnosno oko 400.000 ljudi - procjene su Svjetske zdravstvene organizacije. Doktor Mevludin Hasanović s Klinike za psihijatriju Tuzla ističe da se simptomi PTSP-a obično javljaju tri do šest mjeseci nakon traumatičnog događaja te da, ako se ne liječe, prelaze u kronični oblik. “Osobe s PTSP-om imaju problema sa spavanjem, nesanicu, košmare i noćne more, kroz glavu im prolaze slike preživljenog traumatskog događaja, izbjegavaju druge ljude, mjesta i događaje koji ih podsjećaju na traumu, ne gledaju televiziju”, rekao je Hasanović za medije.

Psihijatarica s Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Alma Džubur-Kulenović ističe da neki oblici PTSP-a, ako nisu liječeni ili to nije učinjeno na pravi način, mogu dovesti do agresije prema sebi ili drugima. “Čovjek s PTSP-om izvršit će samoubojstvo zato što je bio nesretan i bolestan, ali ako je pod nadzorom i ako redovito uzima lijekove, takve stvari se ne bi trebale događati”, objasnila je. Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) u BiH je posebice izražen posljednjih godina. Veliki broj branitelja, invalida i onih koji su prošli ratne strahote izražava svoje traume, pa se često može čuti i kako su upravo ove osobe pokušale samoubojstvo i trebaju veću pomoć.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?