Za budućnost sporta

Prvi koraci prema Županijskom sportskom savezu

savez
vl
23.03.2012.
u 09:16

Inicijativni odbor zajednički potpisao odluku o utemeljenju krovne kuće sporta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji

Jučer je u prostorijama Sportskog saveza grada Mostara održan možda i jedan povijesni sastanak za sport u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Pozdravljena inicijativa
Predstavnici Sportskog saveza grada Mostara predvođeni direktorima Zrinjskog i Veleža Ivanom Beusom i Sedinom Tanovićem, oko sebe su okupili predstavnike svih općinskih sportskih saveza, odnosno predstavnike sportskih saveza Mostara, Čapljine, Čitluka, Jablanice, Neuma, Stoca i Rame. Inicijativni odbor za utemeljenje Sportskog saveza Hercegovačko-neretvanske županije našao se tako za jednim stolom. Konačno se krenulo u nešto za što je inicijativa odavno postojala. Na sastanku je bio prisutan i Slađan Bevanda, savjetnik premijera HNŽ-a Denisa Lasića, koji je pozdravio okupljene i njihovu inicijativu, te ju za budućnost ocijenio korisnom za sport u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

- Mi ispred županije pozdravljamo ovu inicijativu, te smatramo kako je ovo jedini pravi put u formiranju tijela koje će skrbiti o sportu. Želimo da se proces osnivanja kreće u pravom smjeru, putem legalnih institucija - kazao je Slađan Bevanda.

Bevandine riječi naišle su na odobravanje legalnih predstavnika sportskih saveza, koji nisu krili zadovoljstvo što je cijela priča oko pokretanja sportskog saveza na razini županije konačno pokrenuta s mrtve točke.

Tanović: Konačno pomak
- Sjeli smo za jedan stol s ciljem da pomognemo razvoj sporta u našoj županiji. Slažem se da nastavimo s konkretnim koracima za osnivanje spomenutog tijela - kazao je između ostalog na sastanku Sedin Tanović.Pojedini članovi ovog Inicijativnog odbora našli su se i na listi udruge građana “Sportski savez u Hercegovačko-neretvanskoj županiji”. Oni su kazali kako ne žele imati ništa s tom udrugom, koja nema potporu općinskih sportskih saveza, koji po zakonu jedini mogu biti legalni nositelji aktivnosi osnivanja sportskog saveza HNŽ-a.

Idući korak Inicijativnog odbora je traženje suglasnosti mjerodavnog ministarstva za korištenje imena županije.

Nakon što te odluka bude pravosnažna, trebala bi se krenuti k daljnjim koracima osnivanja ove sportske kuće. Čuli smo jučer od prisutnih članova Inicijativnog odbora kako će se nastojati što ranije ući u spomenutu proceduru osnivanja saveza.

- Naš prvi korak bit će slanja pisma namjere premijeru županije, kao i mjerodavnom ministarstvu. Uz to pismo namjere bit će poslana i odluka o utemeljenju, koju je evo danas potpisao predstavnik svakog općinskog saveza u županiji - kazao nam je Mile Prusina, član odbora i predstavnik čitlučkog sportskog saveza.

Lasić: Ovo je pravi i legalni put
Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić jučer je za Večernji list potvrdio kako bi se u formiranje Sportskog saveza krenulo i dosta ranije da nije bilo nekih prijašnjih opstrukcija. Sastanak u Mostaru je i usmeno podržao, a na njemu je u njegovo ime boravio njegov savjetnik Slađan Bevanda.

- Nama je to odavno bio cilj. Ranije je bilo opstrukcija pojedinaca, koji su vođeni privatnim interesom u cijeloj priči valjda vidjeli samo osobnu korist. Podržavamo ovaj legalni put da Sportski savez formiraju općinski sportski savezi. Županija je ranije simbolično pomagala sport, a ova institucija bi trebala donijeti novi okvir za sport u našoj županiji. Rebalansom proračuna mogla bi se pronaći sredstva za djelovanje Županijskog sportskog saveza, koji bi u budućnosti trebao imati važnu ulogu, kazao je Lasić, dodavši kako bi savez morao imati ulogu pomaganja sporta i sportskih kolektiva u cijeloj županiji s jasnom strategijom:

- Sport moramo staviti u pravi sustav, mada postoje oni koji još uvijek miješaju način na koji se to nekada radilo, s današnjim standardima - zaključio je premijer HNŽ-a.

Premijer Lasić, prije dolaska na trenutačnu funkciju bio je i sam sportski radnik, te kao takav poznaje tematiku i poteškoće sporta. Njegova podrška Inicijativnom odboru je naišla na zahvalnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije