Do kraja tjedna

Prvi dogovor o izboru članova Predsjedništva

Šestorka
04.03.2013.
u 09:16

U ovom tjednu razgovori o praktičnim rješenjima za dogovor do kraja ožujka

Lideri šestorke uskoro bi se mogli dogovoriti oko izbora članova Predsjedništva u kontekstu izvršenja presude u slučaju “Sejdić - Finci”, što je prioritet koji je postavila Europska unija.

Nekoliko varijanti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je prije nekoliko dana u Sarajevu kako se nada da će do kraja ovoga tjedna imati nekoliko varijanti rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH. Naime, u HDZ-u BiH očekuju da se pitanje provedbe odluke Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetu “Sejdić - Finci” do početka travnja skine s dnevnog reda. Radna skupina te stranke sudjelovat će u daljnjim razgovorima o provedbi presude “Sejdić - Finci”, a već u ovom tjednu će se razgovarati o praktičnim rješenjima za dogovor koji bi se trebao zaključiti do kraja ožujka. U tom kontekstu Čović se osvrnuo i na dvije političke pogreške koje su najviše utjecale na današnje stanje u BiH. Kao prvo, on je podsjetio da je i nakon posljednjih izbora načinjena pogreška identična onoj iz 2001. godine kada je formirana tzv. Alijansa za promjene, bez volje hrvatskog naroda. S druge strane Čović je također ponovio pogubnost odbijanja Travanjskog paketa. Prema njegovim riječima, da je travanjski paket tada usvojen, hrvatski član Predsjedništva BiH danas ne bi bio Željko Komšić, uz puno uvažavanje njega kao osobe. Dodao je da bi i problem “Sejdić - Finci” već bio riješen. Što se, pak, tiče varijanti rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH je kazao kako unutar većeg bh. entiteta postoje prijepori oko načina izbora, a riječ je o izravnom i neizravnom izboru. Naime, SDA i dalje inzistira na izravnom izboru članova Predsjedništva BiH, a to znači da bi hrvatskog člana i dalje birali većinski - Bošnjaci. Prema prijedlogu HDZ-a BiH, svaki zastupnik i klub u Zastupničkom domu može predložiti bilo koga za člana Predsjedništva BiH.

Načini izbora i prijedlog

Nakon toga, svaki klub naroda u Domu naroda državnog Parlamenta s liste nominiranih kandidata većinom bi glasova ukupnog broja članova Kluba izabrao jednog kandidata, nakon čega bi Dom naroda utvrdio zajedničku listu većinom glasova ukupnog broja izaslanika. Po ovom pitanju nedavno je u BiH dolazio i generalni direktor Generalne direkcije za proširenje u Europskoj komisiji Stefano Sannino kako bi s liderima vidio kako napreduju razgovori. Prema najavama dogovor oko provedbe presude “Sejdić - Finci” trebao bi biti u travnju u Mostaru kada bi došao i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele. Lideri su se obvezali ispuniti uvjete kako bi BiH ostvarila napredak prema europskim integracijama. Prvi korak i dogovor lidera oko izbora članova Predsjedništva stoga je veoma važan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?