IZRUČENJE SANADERA

Prva noć u Remetincu: Sanader smršavio, izgleda loše i preplašeno

sanader (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/6
19.07.2011.
u 08:38

Sinoć su ga u Remetincu pregledali liječnik opće prakse i psihijatar kojima je zbog dolaska bivšeg premijera bilo produljeno radno vrijeme.

Nakon što je sinoć spektakularno izručen Hrvatskoj i isporučen u zatvor u Remetincu Ivo Sanader u samici iščekuje dovođenje na sud, 221 dan nakon što je pobjegao pred uhićenjem. Nakon sedam mjeseci od napuštanja zemlje zbog pokretanja istrage USKOK-a, Ivo Sanader ponovo je dostupan hrvatskom pravosuđu.

Zbog ozljede lijeve noge, zbog čega hoda otežano uz pomoć dvije štake Ivo Sanader na sud ipak neće biti dovođen u lisičinama, već će ga pod ruke držati dvojica pravosudnih policajaca. Sinoć su ga u Remetincu pregledali liječnik opće prakse i psihijatar kojima je zbog dolaska bivšeg premijera bilo produljeno radno vrijeme. Pregled psihijatra bio je nužan zbog Sanaderova smještaja u samicu jer psihički labilne osobe ne smiju biti sam u ćeliji. Doznajemo da bivši premijer izgleda poprilično loše, čak i prestrašeno.Također, Sanader je vidljivo smršavio - prvi je dojam nakon što je bivši premijer zaprimljen u Remetinec

>>Sanader ipak neće biti smješten na ženskom odjelu

Dobiju li dozvolu suda, članovi obitelji mogu ga sutra posjetiti jer su posjete pritvorenicima ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom. Odvjetnik mu u posjet može doći danas.

U Remetinec je ušao u 21.50 u neoznačenom policijskom kombiju u pratnji specijalaca, a ondje su ga dočekali – novinari i građani.

Kada je u svibnju pristao na izručenje Hrvatskoj, svakodnevno su se razvijali scenariji oko njegova puta iz zatvora u Salzburgu do hrvatske metropole. Bilo je govora da će doći redovnom zračnom linijom iz Beča, da je moguće da ga se dopremi helikopterom ili pak da se po njega pošalje i posebni zrakoplov...

MUP se na kraju odlučio okrivljenika u šest istraga, od kojih je svaka “teška” milijunske iznose, prebaciti u zemlju bez velike pompe, i zato jer je ta varijanta, kako kaže Krunoslav Borovec iz ravnateljstva policije, bila najekonomičnija. Iz Salzburga je krenuo iza 18 sati. Sanadera je, naime, otamo u crnom kombiju izvezla austrijska policija. Koliko je poznato, u njegovoj su pratnji jedno vrijeme bili i specijalci. Štićena je kolona ušla u tunel Karavanke gdje je, daleko od očiju javnosti i bilo kakvih znatiželjnih pogleda, obavljena primopredaja najpoznatijeg hrvatskog pritvorenika slovenskim vlastima.

>>Josipović: Politika se ne smije miješati u postupak protiv Sanadera

Zbog procedure, promet kroz tunel kraće je vrijeme bio obustavljen. Slovenska je policija dalje nastavila voziti Sanadera te su iza 21 sat stigli na granicu na Bregani gdje je predan hrvatskoj policiji. Sama procedura Sanaderova izručenja ovdje se nešto malo više odužilo, navodno zbog njegovih problema s bolesnom nogom. Bivšeg premijera na slovensko – hrvatskoj granici su već čekale brojne novinarske ekipe, no malo tko da ga je zapravo mogao vidjeti i stvarno prepoznati u vozilu u kojem je dopremljen. Koloni je do zatvora trebalo samo 15 minuta.


Prolaznik pred Remetincem: Dosta mi je svega, i kriminala i afera!
– Znate što, dosta mi je već svega. I kriminala i afera. Sve je to naša zajednička sramota – rezignirano je kazao jedan od rijetkih prolaznika koji su jučer pred zagrebačkim zatvorom u Remetincu uopće bili voljni komentirati izručenje bivšeg premijera Ive Sanadera i njegov smještaj iza rešetaka. Iako su mnogi najavljivali da će zbog Sanadera pred zagrebački zatvor doći protestirati ili mu prirediti “toplu” dobrodošlicu nakon sedmomjesečnog izbivanja iz države, to se ipak nije dogodilo. Da pred zatvorom gotovo cijelo jučerašnje poslijepodne nisu kampirale brojne novinarske ekipe, među kojima su primjećene i one Reutersa, APA-e,... gotovo da se po ničemu ne bi moglo shvatiti da Remetinec iščekuje svog, u političkoj hijerarhiji, najvišeg “gosta”. Jer policijsko osiguranje pred zatvorom i oko zatvora nije bilo posebno vidljivo, prolaznika je bilo malo. Pomalo napetu atmosferu isčekivanja Sanaderovog dolaska tek bi tu i tamo presjekla pokoja informacija, dostavljena od novinarskih ekipa raspoređenih o
Salzburga do Bregane.

– Sada je ušao u tunel Karavanke – čulo se tako malo prije 20 sati. Kojih sat kasnije, među novinarima je prostrujala i informacija da je kolona vozila sa Sanaderom u njoj prešla hrvatsko - slovensku granicu na Bregani. Kojih dvadesetak minuta kasnije pred zatvor u Remetincu stigli su specijalci, ali i pedesetak građana. Svega stotinjak metara od zatvorske zgrade kolona je neplanirano morala stati - da prođe vlak. Nakon nekoliko minuta čekanja, vlak je prošao, rampa se podigla i kolona je nastavila do zatvora. U 21.50 vrata Remetinca zatvorila su se i za Sanaderom.

Bivši premijer došao je u pratnji četiri policijska kombija, a najvjerojatnije je bio u sivom koji je bio drugi u koloni.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije