Mostar

Prsten povezao BiH s ciljem opstanka Hrvata

Prsten
12.09.2012.
u 09:25

Ulazak RH u EU ocijenjen prigodom koju treba iskoristiti

Brojni gospodarstvenici i političari iz Hrvatske i BiH okupljeni na Gospodarskom forumu održanom u utorak u Mostaru u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH, Udruge bosanskih Hrvata Prsten te grada Mostara pozvali su na ukidanje podjela među Hrvatima te na snažnije gospodarsko vezivanje ususret ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU), što su ocijenili iznimno važnim za opstanak Hrvata u BiH. Predsjednik Udruge Prsten Marko Pipunić istaknuo je da ova udruga organizirano radi na potpori Hrvata u BiH kroz suradnju više gospodarskih tvrtki iz Hrvatske.

“Ne trebamo se dijeliti nego povezivati. Vrijeme je izazovno, gospodarski, politički. Bez gospodarstva nema opstojnosti ni Hrvata u Hrvatskoj, a kamoli u BiH”, rekao je Pipunić koji je i vlasnik osječkog Žita. Po njegovim riječima, jako je važno ukinuti predrasude i podjele između bosanskih, posavskih i hercegovačkih Hrvata u BiH. U tome smislu najavio je i kako će udruga bosanskih Hrvata na predstojećoj skupštini doživjeti promjenu tako što će postati udruga bosanskohercegovačkih Hrvata, čime bi pokazali svoju opredijeljenost u tome pravcu. 
Hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić ocijenio je iznimno značajnim ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU). 
“Ulazak Hrvatske u EU je izazov, ali i prilika. Loše je ako se to članstvo u BiH vidi kao problem. Hrvatska može i mora biti vrata za ulazak Hrvatske u EU”, rekao je Staničić. 
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da su Hrvatska i BiH dvije najupućenije države te da će to ostati i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Objasnio je da se vlasti u BiH moraju pripremiti za ulazak Hrvatske u EU osposobljavajući svoje granične prijelaze i uspostavljajući akreditirana kontrolna tijela. Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović istaknuo je kako je Udruga Prsten organizirajući skup zajedno s HNS-om na izvjestan način napravila privilegiju ovdašnjim političarima i gospodarstvenicima budući da se radi o iznimno respektabilnim kompanijama.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić pri tome je predstavio potencijale ovoga grada, a premijer HNŽ-a mogućnosti ove županije, kao i nekoliko pojedinačnih gospodarskih projekata poput Tehnofiltera. 
Tijekom Gospodarskog foruma u Mostaru predstavljeno je više inicijativa o snažnijoj gospodarskoj suradnji te mogućnosti pokretanja Hrvatske banke u BiH kojoj bi jedan od najvećih dioničara bila Republika Hrvatska, a kojom bi se podržao povratak i opstanak Hrvata u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?