UPOZORENJE

Prosječna zaduženost po zaposlenom iznosi 5.500 €

novac
Arhiva VL
02.08.2010.
u 08:21

Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine zadužen je za 850 eura. Ovaj iznos se konstantno povećava

Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine zadužen je za 850 eura, pokazala su najnovija istraživanja, što BiH svrstava u umjereno zadužene zemlje. Uspoređujući to s Hrvatskom gdje je svaki stanovnik zadužen 4.000 eura, Slovenijom s 3.570 eura po stanovniku, Crnom Gorom 1.500,... moglo bi se reći da su bh. građani “na konju”.

Visoka zaduženost

Promatrajući stanje zaduživanja tijekom protekle tri godine, stvari izgledaju posve drukčije. Najviše je porasla zaduženost stanovnika Makedonije, i to za 62%, Crne Gore 56% te BiH 40%, dok je najmanji rast zaduženosti u navedenom razdoblju zabilježen kod Slovenaca, svega 9%.

Inače, prosječna zaduženost po zaposlenom stanovniku u BiH iznosi 5.500 eura, što je, u usporedbi s prosječnom plaćom, izrazito visoka zaduženost, pokazalo je istraživanje.

Konstantno zaduživanje BiH u protekloj i ovoj godini dovelo je do alarmantnog povećanja vanjskog duga za više od milijardu maraka te on sada iznosi čak 5,2 milijarde maraka. Uzrok ovakvog stanja leži u činjenici da je BiH potpisala stand-by aranžman s MMF-om, čija je prva tranša u iznosu od 384 milijuna već uračunana u vanjski dug, kao i aktiviranje duga prema Londonskom klubu kreditora u iznosu od 436 milijuna. Kriza, nedostatak novca za saniranje rupa u proračunu te nerealna obećanja doveli su do situacije u kojoj je vanjski dug u 2009. porastao za 18,5 posto, a vrlo je izvjesno da će u ovoj godini narasti za barem još toliko.

Rast vanjskog duga

U informaciji o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. prosinca 2009. godine je navedeno da je ukupna zaduženost iznosila 8.237.182.222 KM. Od toga ukupni vanjski dug iznosio je 5.199.142.251 KM, a unutarnji 3.038.039.971 KM.
Premda je konstatirano kako se na osnovi ovih podataka može ocijeniti da Bosna i Hercegovina spada u skupinu umjereno zaduženih zemalja, nagli rast vanjskog duga koji je uvećan za 18,5 posto ili za 1.005.542.537 maraka u odnosu na prethodnu godinu, upućuje na zaključak kako bi se o sljedećem zaduženju trebalo dobro razmisliti.

Ekonomski analitičari već dulje vrijeme upozoravaju kako negativan trend zaduživanja može odvesti Bosnu i Hercegovinu u još veći ponor, tim više jer je ova godina izborna tako da se mogu očekivati i daljnja zaduživanja po svim osnovama. Vanjski dug do kraja 2005. bio je prilično prihvatljiv, a od tada se građani zadužuju praktično svake minute. Postoje strahovanja kako se neće stati na ovome, nego da se radi o početku nove katastrofe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?