TOČKA NA i

Prosinečki je dokaz da je regionalna liga samo utopija

\'sport...zagreb..13.03. 2005.     dom sportova - europski kup/ utakmica zagreb - partizan/navijaci snimio:marko lukunic\'
Marko Lukunic/PIXSELL
30.05.2011.
u 08:03

Odlazak Žutog u Beograd, čovjeka koji nigdje nije imao neprijatelje, osim nekoliko osoba u Dinamu, trebao je biti pontonski most te ideje. No...

Popušta li polako i nogomet, posljednja, čvrsta brana, ponajprije zbog silnih emocija nogometnih navijača koji sebe nazivaju čuvarima nacionalnih vrijednosti i identiteta? Košarka i rukomet već su živjeli, a mi svjedočimo vremenu koje bi moglo donijeti nove oglede velike četvorke. Dragiša Binić, bivši Zvezdin nogometaš, kojega prati glas srbijanskog nacionalista, gorljivi je zagovornik regionalne lige.

– Mi želimo veliku Zvezdu, konkurentnu Europi. Za to nam treba jaka liga, trebaju nam Dinamo i Hajduk!

Tu ideju podržava i Dragan Džajić, vjerojatno najveći igrač kluba s Marakane:

– Te 1991. godine predvidio sam krah klubova na ovim prostorima jer smo premali da bismo opstali na tržišnoj razini u odnosu na Europu.

Zdravko Mamić, Dinamov gazda i šef hrvatskoga nogometa, kaže, razmišlja samo ekonomski.

– To se jednom mora dogoditi jer smo malo nogometno područje, a svoj proizvod teško možemo prodati – rekao je Mamić.

Dakle, ističući kako su lige zemalja nastalih raspadom bivše države toliko slabe da ni najveći klubovi ne mogu stvoriti kvalitetu koja bi jamčila ozbiljniji nastup u nekom od europskih kupova, nogometni se ljudi zalažu za regionalnu ligu. Sponzora i novca nema pa se preživljavanje klubova svodi na prodaju najboljih nogometaša. Svaka nova sezona uglavnom počinje s oslabljenim sastavima najvećih klubova, manjim interesom potencijalnih ulagača te vrtoglavim padom posjeta navijača na tribinama. Takvo natjecanje traži puno predradnji, a najteže bi zapravo bilo sve to objasniti BBB, Torcidi, Delijama.

– Što će nam tisuće policajaca, uništeni gradovi, a nisam siguran da osim Dinama i Hajduka postoji neka vrijednost koja bi nas nagnala da uđemo u to natjecanje – rekao je prvi čovjek Crvene zvezde Vladan Lukić.

Odlazak Roberta Prosinečkog u Beograd mnogi su povezivali s regionalnom ligom. Jer tko bi mogao biti pontonski most te ideje ako ne čovjek koji nigdje nije imao neprijatelja. Osim nekoliko osoba koje su radile u Dinamu. Znao je da će odjenuvši trenirku Crvene zvezde i sebi i svojoj obitelji zakomplicirati život, no on jednostavno cijeni klub iz Ljutice Bogdana, cijeni ga što je nosio majicu europskog prvaka. Zbog svega toga bilo je problema, a najviše ih je osjetila njegova starija kći Leonarda u školi. A onda se prošli tjedan pojavila fotografija na kojoj Robi drži tri prsta u zraku, a u potpisu stoji "Robi pozdravio Delije".

Puno me kolega i poznanika nazvalo, za mnoge je Robi nakon ovoga bivši. Mladi Jastreb Branko Borković, jedan od zapovjednika obrane Vukovara, također je vidio te novine.

– Iskreno, jako sam se iznenadio! To je top tema ovih dana, ako je Robi doista pozdravio navijače Crvene zvezde s tri prsta, onda sam tužan. Jer takav tip dodvoravanja u Hrvatskoj će mu zamjeriti. Ako to maknemo u stranu, ne smatram problemom što je Prosinečki otišao u Srbiju, pa ni to kada tamo odlaze naši poslovni ljudi, jer neizbježno je da kao susjedi poslovno surađujemo.

Neki navijači Dinama su Prosinečkog ipak vidjeli kroz "tri prsta".

– Za mene, a to je i stajalište mnogih mojih prijatelja i navijača Dinama, Robert Prosinečki je prekrižen. Mogu shvatiti da je revoltirani otac svog sina odveo u Crvenu zvezdu zato što ga netko nije želio u Dinamu tada. Ali zašto se morao vratiti tamo nakon svega što se dogodilo. Da se razumijemo, protiv Robija nitko nema ništa osobno, ali on je izabrao stranu. A regionalna liga za nas ne dolazi u obzir – rekao je jedan BBB-ovac.

Šest mjeseci je Žuti u Beogradu, a u tih šest mjeseci navijači Crvene zvezde, točnije Delije, nijednom nisu skandirali Robertu Prosinečkom. Isto kao što on nije podignuo tri prsta da bi se bilo kome dodvorio ili pak bilo koga provocirao. Štoviše, nije ih ni usmjerio navijačima, nego je, objašnjeno je poslije, samo svojim igračima pokazao akciju koju trebaju odigrati.

Uostalom, koliko su puta ostali treneri, igrači, suci..., pogotovo košarkaški, visoko dizali tri prsta, pa što onda! No, iako ga poštuju, nema dvojbe da Delije ipak "žulja". Posebno kada navijači Rada ili Partizana vrijeđaju, kada se pale zastave.

– Ne mogu prihvatiti paljenje bilo koje zastave, a posebno je osjetljivo kada se pale nacionalna obilježja – rekao je Žuti.

Roberta Prosinečkog, koji nije mirotvorac i nije opterećen time odakle su mu roditelji, najbolji je primjer da je ideja o regionalnoj ligi na ovim prostorima ipak utopija. Prosinečki će pak morati živjeti sa spoznajom da su mu mnogi zamjerili i da mu Zvezdu neće oprostiti...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?