Neum - brojke

Proračunski višak uložiti u nove projekte za razvoj općine

Neum
01.09.2013.
u 10:19

Dok skoro cijeli entitet grca u dugovima, jedini bh. grad na moru jača

I dok cijeli entitet skoro grca u dugovima, a većina sredina u Hercegovini muku muči kako održati stavke općinskog proračuna i pri tome što manje zapadati u proračunski deficit, na samom jugu Bosne i Hercegovine, u općini Neum, bilježi se neka posve drugačija priča. I sam podatak da je Općina Neum prvu polovicu ove godine završila sa suficitom od 1,5 milijuna KM za posebnu je analizu te je sve to i jedan hvale vrijedan primjer u ovoj sveopćoj gospodarskog i svakoj drugoj krizi u BiH.

Porast broja gostiju i noćenja

Stoga u Općini Neum u zadnja dva mjeseca imaju dvostruki razlog za zadovoljstvo. Prvi je jako dobra situacija oko broja gostiju i ostvarenih noćenja u ovoj turističkoj sezoni koja će unatoč svim objektivnim poteškoćama na svjetskom turističkom tržištu ostati zapamćena kao jedna od najuspješnijih od rata u BiH do danas. Drugi je razlog za zadovoljstvo - lokalne vlasti u Neumu imaju već spomenuti suficit u iznosu od 1,525.025 KM, a koji je ostvaren na polovini ove kalendarske godine. Do toga je došlo uslijed značajnijih promjena na pozicijama prihoda, tijekom mjeseca travnja je drugim rebalansom općinskog proračuna došlo do tog suficita od 1,5 milijuna KM kojim će se financirati već ranije utvrđeni prioriteti i projekti na razvoju općinske infrastrukture, poboljašnju turističke ponude i na kraju potrebe proračunskih korisnika. S obzirom na sve prednosti i nedostatke te mogućnosti i potencijale, ali i na trenutačnu poziciju Općina je Neum krenula u proces izrade “Strategije razvoja općine Neum za razdoblje 2014. - 2024. godine”.
Cilj izrade ove strategije razvoja općine Neum je definiranje jedinstvenog plana razvoja, stvaranja povoljnog poslovnog okruženja, podizanje konkurentnosti gospodarstva općine Neum, omogućavanje održivog gospodarskog razvitka te u konačnici i podizanje te unapređenje kvalitete života za sve žitelje općine Neum. To nam je potvrdio i neumski načelnik dr. Živko Matuško i naveo neke od projekata koji slijede, a koji će biti realizirani i uz pomoć ostvarenog suficita u općinskom proračunu na kraju prve polovine ove godine. “Već smo izvršili nabavu novih i temeljito renoviranje postojećih vatrogasnih vozila, a što je projekt vrijedan nešto više od 200 tisuća KM.

Realizirati zadane projekte

Tu je i izgradnja dijela primarne kanalizacijske mreže u Ulici Primorska, kao i dijela sekundarne kanalizacijske mreže u Ulici Mimoza. U tijeku je implementacija projekta pod nazivom ‘Nabava opreme za proizvodnju pogača za pčele, a koji je vrijedan više od 30 tisuća KM. Treba istaknuti i postupak eksproprijacije zemljišta za magistralnu cestu Neum - Stolac, katastarska općina Gradac I, u dužini od 5,8 kilometara”, ističe načelnik općine Neum dr. Živko Matuško.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?