Stari scenarij

Propao dogovor o jednome kandidatu za člana Predsjedništva

sestorka
Tomislav Miličević
04.05.2010.
u 12:04

Na sastanku odbili sudjelovati HDZ BiH i HKDU, zbog provokacije. Najavljene i očekivane izborne koalicije

Jučerašnji sastanak, kako se i očekivalo, obilježila su međusobna optuživanja stranaka potpisnica Kreševske deklaracije oko toga tko je odgovoran što se nije mogao postići dogovor o zajedničkom kandidatu za hrvatskoga člana bh. Predsjedništva. Najprije je dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović uputio poziv za sastanak u kojemu je unaprijed HDZ BiH optužio da će, ukoliko predloži svoga kandidata, izabrati Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

 

Koalicija s HSP i HDZ ‘90

 

- Ne možemo više tražiti krivce među drugima, niti u Željku Komšiću. Krivac se sam otkrio, a to je HDZ BiH, rekao je. Dodao je da će Boljitak nakon izbora u svim županijama s hrvatskom većinom podržati stare koalicijske partnere - HSP BiH i HDZ 1990. HDZ je, očekivano, odbio biti na sastanku, kao i HKDU.

 

- Narodna stranka Radom za boljitak i njezin dopredsjednik Jerko Ivanković Lijanović apsolutni su krivci za neuspjeh današnjeg sastanka stranaka potpisnica Kreševske deklaracije koji se održava u Širokom Brijegu. HDZ BiH je optužio NSRzB i Jerku Lijanovića da ‘rade na razbijanju Kreševske deklaracije’.

 

Iz HKDU-a su pak pozvali koalicijske partnere u vlasti, Boljitak, HSP i HDZ 1990, da se organizira novi susret kreševske šestorke.

 

- Shvaćajući u potpunosti interese stranaka u izbornoj godini, izražavamo svoje žaljenje što se došlo do ovakve pozicije i apeliramo na današnjeg domaćina da ne podlegne utjecajima svojih koalicijskih partnera, HSP-a BiH i HDZ-a 1990, te da u sljedećem razdoblju organizira sastanak s daleko primjerenim sadržajem, priopćili su iz HKDU-a.

 

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić nakon sastanka je kazao kako su dogovorena načela koja bi trebao ispunjavati kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva. Prema njegovim riječima, kandidat mora imati osobni, profesionalni i politički integritet, mora imati političko iskustvo i ne smije biti ili je bio dio represivnog sustava iz vremena bivše države. Govoreći o mogućnosti kandidature jednog predstavnika hrvatskog naroda za člana Predsjedništva BiH, predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić izjavio je nakon sastanka da hrvatski narod nije u jednakom položaju u odnosu na druga dva naroda. Dodao je da će se u sljedećih 15 dana predstavnici hrvatskih stranaka pokušati dogovoriti oko kandidature.

 

Poziv na dogovor

 

Član Predsjedništva HSS-NHI-ja Mario Karamatić kazao je kako njegova stranka podržava ideju da se za člana Predsjedništva BiH predloži jedan kandidat, kojeg će ta stranka podržati, budući da na predstojećim izborima neće imati svoga kandidata.

 

- Nakon ovog sastanka, na koji nisu došli predstavnici HDZ-a BiH i HKDU-a, mogućnosti za zajedničkog kandidata svih hrvatskih stranaka za člana Predsjedništva su minimalne. Međutim, šansa postoji, a dok postoji HSS-NHI će biti za to, i bit ćemo posljednji koji ćemo odustati, kazao je Karamatić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?