Ljubuški

Projekt se nastavlja do stopostotne pokrivenosti

vodovod
VL FOTO
13.01.2012.
u 12:03

Projekt vodoopskrbnog sustava je skup i sa čak šest bazena. Uskoro bi trebali krenuti i radovi u naseljima Hardomilje, Zvirići i Bijača

Prije šest - sedam godina projekt vodoopskrbe u općini Ljubuški djelovao je i pomalo utopijski. Međutim, poslije ugodnih iskustava s funkcioniranjem vodoopskrbnog sustava tzv. gornjih zona, stvari su se drastično izmijenile. Povrće i cvijeće za tržište sade se i tamo gdje se doskora o tome nije ni razmišljalo. Voda u tzv. niskim zonama, selima oko Ljubuškog polja nije bila upitna, ali je isto tako uspjeh bila izgradnja vodovoda u selu Kašču na obroncima biokovskog masiva.

Skup sustav

Vodoopskrba toga naselja na krajnjem jugozapadu, riješena je u dogovoru s hrvatskom stranom. Moglo bi se reći da je u zadnjih godinu - dvije, uslijed recesijskih udara, zamah slabiji, međutim Nevenko Barbarić prvi čovjek općine Ljubuški najavljuje nastavak aktivnosti i u ovoj godini: - Vodimo aktivnosti u nekoliko pravaca. S RH vodama koordiniramo projekt Dole - Greda, u sklopu kojega bi se pitka voda osigurala i za Mijace u RH. Pregovori su poodmakli, a nadamo se njihovom uspješnom nastavku. U sklopu tog zahtjevnog projekta vodu bi moglo dobiti i selo Jabuka koje pripada grudskoj općini. Sustav je vrlo skup sa čak šest bazena. Kad smo krenuli u projekt cilj je bio voda u što više domova, sada je cilj stopostotna pokrivenost općine, ističe Barbarić. Prepreke su različite, pa se tako još čeka izjašnjenje žitelja Dabranje i Kapel Mahale, zaselaka Klobuka, u prilog izgradnje vodovoda. Osnovni uvjet je da se u prilog vodoopskrbe izjasni bar 60 posto žitelja i dijelom sudjeluje u financiranju. Očitovanje tamošnjih žitelja još se očekuje.

Cjelovit sustav

Uz priželjkivani nastavak radova na sjeverozapadu općine Dole - Greda, gdje će najviši bazen biti na visini od 550 m, uskoro bi trebali krenuti i radovi u naseljima Hardomilje, Zvirići i Bijača. Iako je poodavno trebao biti završen projekt vodoopskrbe istočnog dijela općine naselja - Cerno, Crnopod, Miletina, Studenci, radovi kasne zbog nerealiziranoga međunarodnog ugovora. Realizacijom bi cijeli sustav općine bio uvezan u jednu cjelinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?