NASTAVAK SUĐENJA

Prlić i ostali Hrvati se nakon devet mjeseci vraćaju u sudnicu

haag
VL FOTO
05.02.2011.
u 13:45

Tužiteljstvo je dobilo 15 radnih sati u koje bi trebalo sažeti završne riječi u ovom predmetu. Početak je u ponedjeljak

Nakon devet mjeseci šestorica optuženih bh. Hrvata u ponedjeljak se konačno vraćaju u haašku sudnicu. Naime, idući tjedan Haaško tužiteljstvo počinje s iznošenjem završnih riječi u ovom predmetu, čime će konačno započeti završna faza u ovom predmetu. Već ranije je Tužiteljtsvo proslijedilo sudskom vijeću u ovom predmetu prijedloge zatvorskih kazni za optuženike.

Predložene su drakonske kazne, ali teško je očekivati da će one na kraju biti i izrečene jer svakako ne odražavaju ono što se događalo tijekom suđenja Jadranku Prliću i ostalima. Da bi nekoga i osudili na 40 godina zatvora, potrebni su nepobitni dokazi, a oni svakako nisu prezentirani od Tužiteljstva u ove četiri i pol godine, koliko već traje suđenje. Upravo naprotiv, odvjetnici obrana optuženih Hrvata većinu dokaza su oborili svjedočenjima relevantnih svjedoka te činjenicama koje govore kako je dio dokaza koje je iznijelo Tužiteljstvo - lažan te kako se za njih ne zna ni kada su nastali, niti tko ih je pisao.

Čak su i pojedini članovi sudskog vijeća u ovom predmetu nekoliko puta tijekom suđenja isticali da Haaško tužiteljstvo nije uspjelo dokazati neke od navoda koje su iznijeli, a koji su bili veoma važni u ovom procesu. U prvom redu tu se misli na tezu prema kojoj je Stari most srušio HVO te da je njegovo rušenje naredio general Slobodan Praljak. U sudnici je sudsko vijeće jasno naglasilo kako nije dokazano da je Stari most srušio HVO te da Tužiteljstvo u sudnicu nije dovelo vojnike koji su bili u tenku iz kojega je, navodno, ispaljena granata koja je srušila ovaj objekt. Inače, proces protiv Prlića i ostalih oborio je sve rekorde u dužini suđenja u Haagu.

Optužnica je podignuta prije šest i pol godina, suđenje traje već četiri i pol godine, a svi se nadaju da će se ova agonija okončati do početka ljeta. S obzirom na “brzinu” rada suda, nije sigurno ni kako će tada ovaj predmet biti okončan.

Ključne riječi

Komentara 1

VR
vrisak
22:24 05.02.2011.

Kada se nesto temelji na lazima, naravno da se rupe stvaraju , tako su u ovome cirkuzu s optuznicke strane nastale velike provalije. Pitanje je hoce li ovo i dalje biti politicko sudjenje koje nema nista s pravdom? Potpuno je moguce posto se radi o Hrvatima..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?