Bošnjačke stranke

Prizivanje Haaga kako bi opstruirali Mostar

SDA
29.10.2012.
u 09:05

SDA čak prijeti neredima u Mostaru, ako se prihvati prijedlog Hrvata

Bošnjačke stranke ovih su dana uputile OHR-u prijedlog da se provedba odluke Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na promjene nametnutog Statuta Mostara, odgodi, dok Haaški sud ne izrekne presudu Jadranku Prliću i ostalim bh. Hrvatima u ovom procesu. Ovo predlažu SBB BiH i Stranka za BiH, a kako doznajemo, sličan stav ima i SDA.

Dokumenti u OHR-u

U dokumentima koji su dostavljeni OHR-u, ove stranke ističu kako će haaška presuda utjecati na odnose u Mostaru. Naravno, ne pojašnjava se kako bi haaška presuda mogla promijeniti odluku Ustavnog suda BiH. Kako doznajemo, ovi prijedlozi su u međunarodnim krugovima i kod hrvatskih predstavnika ocijenjeni kao neozbiljni, te kao još jedan pokušaj produbljivanja krize u Mostaru i stvaranje jače nacionalne podjele među građanima ovoga grada. Ali tu nije kraj pokušajima radikalizacije. Izvori Večernjeg lista iz SDA kažu kako su čelnici ove stranke spremni maksimalno radikalizirati stanje u Mostaru kako bi odgodili provedbu odluke Ustavnog suda BiH.

Prijetnje neredima

- Razmatra se mogućnost masovnih prosvjeda i “dizanja naroda”, ako bi se prihvatio prijedlog dva HDZ-a - rekli su nam naši izvori iz SDA. Oni također poručuju kako SDA nikada neće pristati da se gradonačelnik Mostara bira izravno na izborima, odnosno, kao u ostalim jedinicama lokalne samouprave u državi. Ovakvo stanje podsjeća na godine kada su neredi u Mostaru namjerno izazivani kako bi se ojačala prisutnost međunarodne zajednice u gradu na Neretvi, te kako bi grad i dalje bio podijeljen. S druge strane, predstavnici dva HDZ-a su ponovili kako očekuju da se odluka Ustavnog suda BiH provede u svojim okvirima, te da Mostar u konačnici bude jedna izborna jedinica. - Nema nikakve potrebe da Mostar ima poseban status u odnosu na ostale gradove u BiH. Želimo europski Mostar koji će moći normalno funkcionirati i u kojem će glas svakog građanina imati istu vrijednost - rekli su nam predstavnici dva HDZ-a koji u pregovorima oko rješenja za Mostar imaju identične stavove. Pregovori oko ovoga problema nastavit će se i tijekom ovoga tjedna.

Ključne riječi

Komentara 5

KR
krtica
18:13 29.10.2012.

Oni koji gube imaju se pravo ljutiti i prijetiti. Ako ti isti zele "pobosanciti" Mostar, bilo bi bolje da svoje snage, vrijeme i novcana sredstva upotrijebe na ravnopravnosti gradjana, na gradjanska prava i jednakost naroda. Treba svatko biti gospodar u svojoj kuci. Dakle: treci entitet, treca izborna jedinica i izravno biranje!

Avatar guten_tag
guten_tag
18:51 29.10.2012.

je li jasno međunarodnoj zajednici, koja je zadnjih 15 godina vršila teror nad hrvatima, tko ne provodi zakone i tko pokušava ponovo pokrenuti spiralu nasilja. ovako je radio i neosuđeni ratni zločinac milošević čije su akcije dovele do krvavog rata. zašto sada međunarodna zajednica ne smijeni ove huškače i sudi im? kad su bili u pitanju hrvati onda su im opljačkali banku tenkovskom pljačkom a njihove političke predstavnike su optuživali i lažno sudili po staljinističkom obrascu.

Avatar servo_volan
servo_volan
19:01 29.10.2012.

Zapadni dio Mostara je za ove muslimane NE dosanjan san zato neka ovako nastave i mi Hrvati znamo se braniti to smo u ratu i dokazaali a koliko vidim ova stranka SDA se treba pod hitno suspedndirati a koliko znam i hođe su na bajramskim okupljanjima koristili Đamije da održe političke govore tipa bračo muslimani bošnjaci znate što vam je činiti morate izaći na referendum i glasovat za podjelu grada na neretvi a ja poručujem musalimanima da MOSTAR može biti grad svi njeni građanki i građana po NACIONALNOM osnovu a ako vi to ne želite neće vam pomoć 100 presuda HAŠKOG tribunala to je nešto što vi i ćekate ko hinjavci tek tada ćete dobiti ŠENGEN U ZAPADNOM MOSTARU ponoviće se po vašem izgleda ponovni sukob a to nebi poželio nikom a kolko vidim ova SDA je najveći krivac što Hrvati ne participiraju u FBIH to je maslo SDA sve zbog MOSTARA dok SDP koristi NERMINA DIZDARA huškača koji je sve napravio i političku karijeru počeo stvarati na lažima o Hrvatima u STOCU sve je to muslimanski projekat zato bračo HRVATI ujedinimo se i pobjedimo jednom sve zlo naravno ne pozivajući na rat mislim na sve one lažne ljubitelje BIH

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?