NOVA PRAVILA

Privatnim fakultetima u FBiH stroži uvjeti za rad

studenti
VL FOTO
16.12.2011.
u 09:41

Vlada Federacije BiH raspravljala o stanju u privatnim visokoškolskim institucijama, uvode nova pravila

Prava “poplava” privatnih visokoškolskih institucija u Federaciji BiH razlog je zbog kojeg je platformaška Vlada na prošloj sjednici zatražila da se Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH više posveti određivanju o području visokog obrazovanja. Analizirajući stanje u obrazovanju i znanosti, federalna Vlada je optužila spomenutu agenciju kako nije donijela odluku o normama kojima se određuju minimalni standardi u području visokog obrazovanja.

Stroži kriteriji

Tvrde kako Agencija nije formirala stručno povjerenstvo koje bi napravilo izvještaj o ispunjenosti kriterija za akreditaciju visokoškolskih ustanova. U analizi Federalnog ministarstva obrazovanja, koje bi se trebalo po odluci Ustavnog suda FBiH ugasiti, stoji kako je nedopustivo da niti jedno nadležno ministarstvo nije obavilo inspekcijski nadzor o ispunjenosti standarda i normativa na privatnim visokoškolskim ustanovama. U Federaciji BiH do prošle godine su otvorene 23 privatne visokoškolske institucije. U njima, prema podacima Federalnog ministarstva obrazovanja, studiraju 2524 studenta.

Privatni fakulteti jačaju

To je još uvijek vrlo mali postotak kad se usporedi s podatkom da na javnim sveučilištima u FBiH studira 25.490 studenata. Akademska 2009. i 2010. godina pokazala je znatno povećanje upisa studenata na prvu godinu studija na privatnim fakultetima. U FBiH u akademskoj 2009./2010. to povećanje iznosilo je 45,30 u odnosu na akademsku 2008/2009. godinu, i čak 168 posto u odnosu na akademsku 2007./2008. godinu. Najveće povećanje upisa od 76 posto bilježi Internacionalni univerzitet u Sarajevu, potom Univerzitet u Travniku s povećanjem upisa od 49,4 posto u akademskoj 2009./2010. godini u odnosu na akademsku 2008./2009. godinu. Zbog svega se traži određivanje strožih kriterija prema kojima bi neko privatno sveučilište moglo raditi. Većina, tvrde, privatnih sveučilišta nema ni temeljne tehničke preduvjete za izvođenje nastave.

Komentara 1

PA
park
11:49 16.12.2011.

Ti privatni fakulteti su prodavnice diploma , koliko para toliko muzike , apsolutna zloupotreba , to treba istog momenta ukinuti , a sve diplome tu dobijene proglasiti nevažećim !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?