AFERA

Prisluškivani građani mogu tužiti agencije i dobiti odštetu

mobiteli telefoniranje
VL
15.04.2011.
u 09:22

Proces je dugotrajan i treba vremena dok se dokaže nelegalno prisluškivanje, ali kada dokažu, mogu tražiti novac, kažu odvjetnici

Nakon početnog šoka i nevjerice zbog prisluškivanja, nakon što su se malo pribrali, građani uglavnom najavljuju tužbe protiv Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

- Ne postoji apsolutno niti jedan razlog da bi se mene prisluškivalo. Tim prisluškivanjem narušena mi je privatnost i tužit ću ih, kazao nam je jedan od prisluškivanih građana na popisu u čiji su posjed došle Nezavisne novine i nastavio:

- I to što objavljujete, i zbog toga ću tužiti. I to je narušavanje moje privatnosti, kazao nam je sugovornik.

- Da ne bi bilo zabune, neću tužiti Vas. Naravno, da ćete objaviti dokumente koje ste dobili, ali pitanje je kako je to uopće moglo doći do novinara. I za to netko treba i mora odgovarati. I odgovarat će, zaključio je naš sugovornik, jedan od vlasnika brojeva koji se prisluškuju.

- Naravno da mogu tužiti ako su bili nelegalno prisluškivani, a bilo je takvih slu??ajeva. Ljude su ucjenjivali. Svatko tko dokaže da je prisluškivan bez naloga Tužiteljstva ili Suda, može tražiti financijsku odštetu, jer mu je narušena privatnost, kazao nam je jedan od odvjetnika, kojega su građani već zvali.

- Svatko može tužiti, ali mora to i dokazati, a potom tražiti i financijsku odštetu. Danas se sve mjeri novcem pa i to i jako je širok raspon u kojem bi se kretala visina odštete, kazali su nam u drugom odvjetničkom uredu uz dodatak kako bi cijeli taj postupak mogao jako dugo trajati, ali građani su odlučni zadovoljštinu potražiti na sudovima. U prilog im idu i teze stručnjaka koji se bave sigurnosnom tematikom i pravnika iz nevladinih organizacija.

Oni tvrde, a prenose Nezavisne novine, da je afera “Prisluškivanje” pokazala da su OSA i SIPA kršile ljudska prava, te tvrde i kako je OSA postala otuđeni centar moći koji radi mimo kontrole legalnih institucija. Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora RS-a, naglašava kako se radi o klasičnom kršenju ljudskih prava te da u svemu ima i elemenata kaznenog djela.

Todorović tvrdi da u ovoj aferi mediji ni u kojem slučaju ne smiju biti žrtve i da bi bilo poražavajuće da novinari i novine budu žrtve i da država na takav način demonstrira silu. Policijska misija EU-a (EUPM) očekuje da će relevantne institucije provesti brzu i detaljnu istragu o svim okolnostima u vezi s prisluškivanjem.

- Navodi se pretpostavka o nelegalnosti, što mi ne podržavamo. Pažljivo ćemo nadgledati ovaj proces i formirati stav nakon okončanja istrage, kazao je povjerenik EUPM-a za BiH Stefan Feller.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?