SAMO U BIH

Prisluškivali su suca Simića jer je bio protiv pravosudne farse u BiH

Šimić
VL FOTO
19.02.2012.
u 11:26

Posve je neopaženo prošao, a u normalnim državama bi to bio prvorazredni skandal, istup nekadašnjeg suca Ustavnoga suda BiH Krstana Simića

Na desetke je policijsko-političko-pravosudnih procesa koji su u BiH vođeni nakon rata, a u šumi tih i takvih podmetanja i zabavljenosti političke eliminacije dogodio se i nedavni “incident” ispred američkog Veleposlanstva u Sarajevu. No, najstrašnije od svega je to što se nakon svakog propalog slučaja ne bi povukli potezi kako se to ne bi događalo i pozornost usmjeri prema stvarnim prijetnjama, nego je politički obračun pravosudnom toljagom postao pravilo kojeg se nažalost drži i međunarodna uprava.

Istup Šimića

Posve je neopaženo prošao, a u normalnim državama bi to bio prvorazredni skandal, istup nekadašnjeg suca Ustavnoga suda BiH Krstana Simića, a danas izaslanika u državnom Domu naroda, da su ga prisluškivale bh. službe dok je obnašao posao ustavnoga suca. Skandal neviđenih razmjera bi to bio u svakoj državi. Dakako, ako Simić govori istinu. No budući da ga nitko nije demantirao, onda se daje konačna potvrda njegovim tvrdnjama. Naime, Simić je, govoreći u raspravi o stanju u pravosuđu u BiH, istaknuo svoj osobni primjer da pouzdano zna da je bio prisluškivan kada je trebao donijeti odluku oko apelacije koju su podnijeli hrvatski politički i policijski dužnosnici HNŽ-a u pravosudnom fijasku koji se pred Sudom BiH odvijao pune tri godine. Simić naime tvrdi da mu je službenik obavještajno-sigurnosne agencije rekao kako je bio prisluškivan vezano uz odluke za MUP HNŽ-a. Pretpostavlja se po nalogu međunarodne uprave, čiji je tužitelj Finac Heikki Wendorf godinama vodio proces koji je završio nikakvim rezultatom. Zanimljivo je, kako se doznaje, i ovaj slučaj na Ustavnome sudu BiH završio nadglasavanjem. Dok su srpski i hrvatski suci smatrali kako Sud BiH nije stvarno niti mjesno nadležan voditi postupak, dotle su njihove bošnjačke kolege potpomognute sucima strancima opet presudile na štetu hrvatskih dužnosnika.

Različita mišljenja

To je očito bio razlog da eventualno ne propadne slučaj finskog tužitelja čiji su se dokazi zasnivali na rekla-kazala teoriji te očitoj političkoj namještaljci od skupine bošnjačkih policijskih dužnosnika u HNŽ-u, koji su bili nezadovoljni svojim položajem. Najbolje to potvrđuje prvostupanjska presuda Suda BiH, koji je oslobodio deset osoba od bilo kakvih optužbi. Na sličan je način, zahvaljujući montiranim procesima, otišao i državni tužitelj Marinko Jurčević koji je dugo vremena bio prisluškivan.

Komentara 1

DU
Deleted user
12:51 19.02.2012.

da otjeran je Marinko Jurčević, jer je pokušao čačkat oko zločina počinjenih nad hrvatima i suradnje s hagom, nakon toga vidjeli smo kako je završio barašin, po onome što se sada vidi klasičnom namještaljkom i podvalama, simić govori iz svojih iskustava eto vidite, Miso Salem, koji nije htio sudjelovati u montiranom procesu sudjena u \"Slučaju Leutar\" je iznedada preminuo i sad kad je KUMA došla tu gdje je, sve se stišava lagano. Mada Avaz neke stavri pokušava oživiti ni to mu očito ne ide za rukom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?