DEFICIT PREHRANE

Prirodni resursi nisu adekvatno iskorišteni

Ivanković
05.05.2013.
u 11:49

Prosjek obradivih površina po stanovniku u BiH iznosi 0,6 ha, što je iznad prosjeka EU-15 koji iznosi 0,4 ha

U vremenima kada hrana postaje sve važniji činitelj u životu ljudi, a većina država okreće se prema proizvodnji hrane, Bosna i Hercegovina većinu svojih potreba ostvaruje uvozom. Neke od odgovora o tim problemima smo za Večernji list potražili kod prof. dr. sc. Marka Ivankovića, direktora FAZ Mostar. 

Koliki su kapaciteti za razvoj poljoprivrede i stočarstva u BiH?

BiH pripada u zemlje koje imaju više od 50% površina koje su nepogodne za razvitak intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Prosjek obradivih površina po stanovniku u BiH iznosi 0,6 ha, što je iznad prosjeka EU-15 koji iznosi 0,4 ha. Zbog visokog udjela travnjačkih površina koji iznosi oko 53% od ukupnih poljoprivrednih površina, stočarstvo predstavlja važan segment BiH poljoprivrede. S obzirom na klimatske i geografske uvjete, može se reći da BiH ima relativno povoljne uvjete za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Ukupne obradive površine u BiH iznose 1,024.000 hektara, od čega 40% zemljišta uopće nije iskorišteno tijekom posljednjih godina.


Ipak hranu uvozimo?

Veliki trgovinski deficit koji BiH stalno ostvaruje na području poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je dobrim dijelom rezultat neadekvatne agrarne politike, odnosno ne postojanja jedinstvene agrarne politike na razini BiH. U usporedbi s nama jedan od temeljnih stupova EU je zajednička agrarna politika (Common Agriculture Policy -CAP). Pokušaji vođenja agrarne politike na razini entiteta i Distrikta Brčko ne daju rezultate.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?