Usvajanje proračuna

Prijedlog usvojen - konačno usvajanje proračuna u četvrtak

Parlament
29.05.2012.
u 13:26

Tihić podsjetio na razloge zbog kojih će delegati iz SDA glasati protiv predloženog proračuna

U nastavku današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  obavljena je rasprava o Prijedlogu zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH koji je pred izaslanicima u prvom čitanju. Dopredsjedavajući Doma naroda BiH Sulejman Tihić podsjetio je na razloge zbog kojih će izaslanici iz Stranke demokratske akcije (SDA) glasati protiv predloženog proračuna.

"Smatramo da on šteti BiH i ne zadovoljava potrebe države BiH. Fiskalni okvir je napravljen bez predstavnika SDA, preglasani smo u Vijeću ministara, Predsjedništvu BiH, Predstavničkom domu i bit ćemo preglasani i ovdje u Domu naroda. Problem je u uskom fiskalnom okviru koji je BiH stavio u nepovoljan položaj u odnosu na entitete, a što ugrožava funkcioniranje države kao i njen put ka EU i NATO-u", rekao je Tihić. Dopredsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić podvukao je da nitko nema pravo da kaže da ne snosi dio odgovornosti za sadašnji način financiranja BiH te da je proračun institucija BiH povećan za 45 milijuna KM.

"Ovdje treba otvoriti pitanje institucija koje su nam nametnuli OHR i međunarodna zajednica. Izračunao sam, kada bismo prestali financirati te institucije koje ionako ne rade svoj posao, bio bi dovoljan i proračun od 250 milijuna KM", rekao je Tadić. Izaslanik Mehmed Bradarić pojasnio je da nitko nije zadovoljn predloženim proračunom, ali da on mora biti usvojen da bi izbjegli stanje anarhije.

"Bez proračuna nema općinskih izbora, popisa stanovništva, poticajnih sredstava EU, MMF-a...", kazao je Bradarić. Pitanje proračuna, rekao je Halid Genjac, jest pitanje je li veće zlo njegovo neusvajanje ili usvajanje bilo kakvog proračuna. Izaslanici su nakon rasprave usvojili u prvom čitanju Prijedlog zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH. Kao što je i najavljeno protiv su glasali izaslanici iz SDA. Usvojen je i prijedlog Komisije za financije i proračun Doma naroda da amandmanska faza o ovom prijedlogu zakona traje 24 sata od trenutka usvajanja Prijedloga u prvom čitanju. Usvajanje zakona o proračunu očekuje se u četvrtak kada je zakazana nova sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?