Prvi rok

Prijedlog dva HDZ-a održat će Mapu puta još tri mjeseca

Europska Unija
PIXSELL
23.08.2012.
u 09:22

Zadnji dan kolovoza krajnji je rok do kojeg u parlamentarnu proceduru treba biti upućen prijedlog za provedbu presude “Sejdić - Finci“

Bosanskohercegovačke vlasti imaju vremena do kraja idućeg tjedna za ispunjavanje prvog od nekoliko značajnih rokova iz Mape puta, od čijeg ispunjenja ovisi dobivanje kandidacijskog statusa za članstvo u Europskoj uniji. Zadnji dan kolovoza krajnji je rok do kojeg u parlamentarnu proceduru treba biti upućen konkretan prijedlog za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci“. Usuglašenog dogovora stranaka koje mogu osigurati neophodnu dvotrećinsku većinu u državnom parlamentu za korekcije Ustava do spomenutog roka najvjerojatnije neće biti.

Hrvatske stranke

No, kako Mapa puta već na početku ne bi doživjela fijasko dvije vodeće hrvatske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990. će idućih dana u parlamentarnu proceduru uputiti svoj prijedlog ustavnih amandmana. Iako je neizvjesno kako će druge stranke reagirati na ovaj prijedlog, formalno upućivanje amandmana u proceduru moglo bi zadovoljiti Bruxelles. Europski dužnosnici svjesni su da je politička atmosfera u BiH daleko od povoljne za neki konkretniji dogovor u ovom trenutku pa bi im i jednostrani prijedlog dva HDZ-a mogao biti dovoljan da zaključe kako se rokovi iz Mape puta, ipak, poštuju. Time bi dali ključnim političkim čimbenicima u BiH, a to su stranke šestorke ili sedmorke, dodatnu mogućnost da do kraja studenog, kada istječe rok za provedbu presude „Sejdić i Finci“, usvoje ustavne amandmane. Iz krugova bliskih europskoj administraciji doznaje se kako bi prijedlog dva HDZ-a mogao biti polazna osnova da se u iduća tri mjeseca kroz državni Parlament pronađe kompromisno rješenje koje će imati potporu dvije trećine zastupnika. Predstavnici dva HDZ-a jučer su radili na prijedlogu amandmana koji bi idućih dana trebao biti dostavljen državnom Parlamentu. Taj dokument, kao i prijedlozi drugih stranaka, razmotrili bi se u bilateralnim konzultacijama stranaka prije zajedničkog sastanka šestorke (ili sedmorke, koji čelnik HDZ-a 1990., Božo Ljubić, najavljuje za sljedeći mjesec.

Korektan dokument

Mapa puta vrlo je jasan i kako su priznali i bh. lideri nakon njezine prezentacije u Bruxellesu, fer i korektan dokument Europske unije. Prema ovom dokumentu, u prvoj polovini rujna trebao bi biti održan tehnički sastanak Europske komisije i BiH i urađen srednjoročni pregled provedbe Mape puta. Tri dana nakon lokalnih izbora, 10. listopada planirano je usvajanje godišnjeg izvješća o napretku koji priprema EU. Ako se ostvare sumnje, odnosno strahovi da bh. vlasti neće do tada uraditi ništa značajnije na provedbi presude “Sejdić i Finci“, pitanje je hoće li biti uopće potrebe da se održi tehnički sastanak. Neuspjeh BiH u provedbi Mape puta značio bi da je naša zemlja propustila još jednu priliku da se priključi ostatku regije na putu u Europsku uniju. Bio bi to politički, ali i ekonomski autogol. Kreditni rejting ostao bi vrlo nisko, investitori bi nas i dalje zaobilazili u velikom luku, a BiH bi dugoročno ostala bez pristupa sredstvima iz većine europskih fondova. Već ranije je najavljeno kako strani investitori napuštaju Bosnu i Hercegovinu zbog nesigurnosti, a odmak od Europske unije, dodatno bi pojačao cijeli taj proces.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?