ZDENKO ANTUNOVIĆ

Prije rata u sr. Bosni bilo je 131.790 Hrvata, danas 85.000

zdenko
VL FOTO
07.03.2011.
u 08:59

Zdenko Antunović, ugledni Hrvat iz Bugojna, dugogodišnji član županijskih i federalnih struktura vlasti, ministar, premijer, izaslanik u Domu naroda FBiH... govori o stanju u SBŽ-u, udarima na Hrvate...

Zdenko Antunović, ugledni Hrvat iz Bugojna, istaknuti član HDZ-a BiH, dugogodišnji član županijskih i federalnih struktura vlasti (ministar, premijer, izaslanik u Domu naroda FBiH...), u malom prstu ima sva zbivanja i događanja u Županiji Središnja Bosna od 1996. kada su županijske strukture vlasti i formirane. Po zanimanju je arhitekt, a ne rijetko je bio i “arhitekt” poteza i koraka u svojoj stranci, ali i u županiji. A sve, kako kaže, na franjevačkom načelu “Mir i dobro”, kojeg se uvijek drži. Sudionik je i sadašnjih, za Hrvate negativnih događanja, a njegovo izlaganje na nedavnoj tribini „Stop majorizaciji Hrvata u BiH“, održanoj u Travniku, bilo je s jasnim pokazateljima i upozorenjima. I upravo su to i povodi za razgovor sa Zdenkom Antunovićem o aktualnoj političkoj situaciji u Županiji Središnja Bosna.

Položaj Hrvata u središnjoj Bosni je sve gori i nepovoljniji, sve je ugroženiji. A to nije počelo jučer. Kada govorimo o institucionalnom i ustavnopavnom položaju Hrvata u BiH, a isto tako i o procesu povratka na svoja opustošena ognjišta, onda, za sve to, kao paradigma, kao jasan primjer, je ovo područje Srednje Bosne. Po mnogim ocjenama srednjobosansko područje je kralježnica i duh države BiH, pa tako i ključ rješenja njezinog funkcioniranja i opstanka. Kada to kažem mislim na ulogu i položaj Hrvata u SBŽ-u, koji su ugroženi, a što jasno i glasno potvrđuju događanja u protekla tri-četiri mjeseca. Središnja Bosna je jedno od posljednjih multietničkih prostora u BiH, a što ovu državu čini, i trebalo bi je činiti, posebnom, s „mirisom i okusom, sva tri konstitutivna naroda koji u njoj žive.

No, rekli bismo da se sve čini da tako ne bude?


Nažalost, to je istina i da se ilustrativno pokazati i dokumentirati. Naime, Hrvati na ovom području pretrpjeli su velika stradanja, pljačke i progone u proteklom ratu. Posljedice su bile katastrofalne, a u poraću, u postdaytonskom vremenu, na razne se načine opstruirao i sprječavao povratak Hrvata. Te pojave najizraženije su bile u općinama Travnik, Bugojno i Fojnica.

Sve je jasnije „upiranje prstom“, dizanje glasa, protiv dekonstituiranja Hrvata u SBŽ-u. Kada je počeo proces ugrožavanja institucionalnih i ustavnih prava i ravnopravnosti s Bošnjacima na tom području?

Daytonskim mirovnim sporazumom SBŽ i HNŽ bile su administrativno riješene i ustrojene na principima nacionalnog pariteta upravljanja. To je osiguravalo, nakon ratnih strahota, malobrojnijim Hrvatima institucijonalnu ravnopravnost kroz principe rotacije i konsenzusa. I takav ustroj županije dao je poticaj i povratku Hrvata jer su se, takvim ustrojem županijske vlasti, osjećali sigurnije i zaštićenije. Krenuo je gospodarski oporavak i razvoj, što se ogledalo, prije svega, u općinama Vitez, Kiseljak i Kreševo. Nažalost, tihi proces dekonstituiranja Hrvata na ovom području počeo je izmjenama Izbornog zakona i čudnim pravilima voditelja misije OESS-a u BiH Roberta Barryja, a što je bio i „projektni zadatak“ za stvaranje tzv. Alijanse za promjene. Posljedice i slijed tih događanja su i nametnuta ustavna rješenja od tadašnjeg visokog predstavnika Wolfgana Petritscha. S tim ustavnim promjenama ukinuti pariteti, posebni režimi upravljanja u SBŽ-u i HNŽ-u, a u okviru tih promjena ukinut je i travnički amandman, koji je regulirao obvezu budućeg statutarnog (pre)ustroja Travnika, po principima ustroja Mostara. Znači, to je vrijeme kada je počelo dekonstituiranje Hrvata u Županiji Središnja Bosna, polako, mic po mic je nastavljeno, a sada poprima onaj najgori mogući oblik kada se, i definitivno, iz struktura županijske vlasti pokušavaju izbaciti legitimni predstavnici hrvatskog naroda (dva HDZ-a, nap.a.).

Na nedavnoj tribini „Stop majorizaciji Hrvata u BiH“ održanoj u Travniku prezentirali ste indikativne podatke o promjenama nacionalne strukture stanovništva u Županiji Središnja Bosna, koje je, izrazito, na štetu Hrvata.

Rat je uzrok velikih nevolja Hrvata na ovom području. No, kada su se, na neki način, počele ublažavati ratne rane progona i raseljavanja, počela je i ekstremna opstrukcija povratka Hrvata u Travni, Bugojno, Fojnicu..., odakle je prognano i izbjeglo blizu 40.000 Hrvata. Opstrukcije u sprječavanju povratka ogledale su se kroz (ne)provedbu imovinskih zakona, u procesu obnove, prijetnjama, zastrašivanjima, rušenjima i skrnavljenjima nadgrobnih spomenika i sakralnih objekata...! I što je bilo najteže i najgore, ugrožavala se imovina i životi povratnika s najtežim posljedicama. I ti razlozi, ali i mnogi drugi, kao što su problemi zapošljavanja, obrazovanja na materinskom jeziku, ne procesuiranje počinitelja ratnih zločina (Bugojno, Travnik...), ne rješavanje slučajeva poratnih zločina (osam ubijenih Hrvata povratnika u općinu Travnik...) ostavili su teške posljedice na demografsku sliku u Županiji Središnja Bosna. Podaci su neumoljivi, a što se vidi iz demografske slike iz 1991. i sadašnjih procjena. Naime, po popisu stanovništva iz 1991. u sadašnjoj Županiji Središnja Bosna živjelo je 147.608 (43 posto) Bošnjaka i 131.791 (38 posto) Hrvata. Sada, prema procjenama, biračkim popisima, crkvenim godišnjim popisima, Hrvata je oko 85.000, a Bošnjaka dvostruko više.

Govorili ste i o nekim drugim razlozima i uzrocima takvih drastičnih demografskih promjena na štetu Hrvata. Što je posrijedi?

Da, rekao sam, uz rat, progon, pljačke, opstrukcije povratka Hrvata... i raznorazni institucionalni mehanizmi kojim se pogodovalo Bošnjacima i omogućavalo im se prijavljivanje boravka i boravišta pa tako i prava na određena socijalna prava. Sve se to planski radilo i još se uvijek radi, a sve to i dodatno utječe na nacionalnu strukturu i na izborne rezultate koji su, sukladno tomu, sve porazniji za Hrvate na ovom području. Recimo, Hrvata je u Bugojnu, u odnosu na 1991. 10.000 manje, a Bošnjaka 10.000 više. Ima tu i drugih „igara“ na koje mi jednostavno nismo mogli i ne možemo utjecati, a u konačnici sve to vodi, bar tako bi planeri htjeli, ka njihovom zacrtanom cilju.

Kako sada stvari stoje, dvije zastupnice NSRzB-a i jedan zastupnik iz SDP-a hrvatske nacionalnosti će „presuditi i iz županijskih struktura vlasti izbacit će dva HDZ-a, stranke koje su, u velikom postotku, dobile potporu hrvatskoga biračkog tijela? Što Vi mislite?

Bilo bi nekorektno reći da su Hrvati kao narod ugroženi. Međutim, govorim o institucionalnoj ugroženosti koja je očita i iz dana u dan očitija. Naime, onemogućava nam se konzumiranje prava koja proistječu iz naše konstitutivnosti, iz županijskog i federalnog Ustava i iz drugih zakonskih odredaba i regula. Naravno, to se jasno ogleda i u izbornim inžinjerinzima, uvođenjem nedemokratskih mehanizama koje je najbolje nazvati diskriminacijom demokracije, ili pak prava jednog konstitutivnog naroda. Jer, očigledno je da partneri SDP-a i SDA u SBŽ-u pokušavaju „oteti“ kvotu u strukturama županijske vlasti koja Hrvatima ustavno pripada i tako potpuno pogaziti volju hrvatskoga biračkog tijela.

Hoćete li to konkretnije pojasniti?


Podaci s prošlogodišnji izbora govore da su stranke s hrvatskim predznakom (dva HDZ-a i HSS-NHI) osvojile 35.000 glasova, dok su tzv. multietničke stranke (SDP i NSRzB) osvojile tek nešto više od osam posto legitimiteta hrvatskog biračkog tijela u SBŽ-u. Pa i unatoč takvom odnosu snaga (koji uopće nije teško dokazati) žele instalirati te stranke s minimalnim hrvatskim legitimitetom u zakonodavnu i izvršnu vlast Županije Središnja Bosna. Na žalost, na takve pokušaje, na očigledno gaženje volje hrvatskog biračkog tijela, još uvijek nadležne institucije nisu reagirale.

Ponavlja li se povijest i 2000. godina. Ista tzv. Alijansi za promjene, s istim redateljem Zlatkom Lagumdžijom, a promijenili su se samo „hrvatski glumci“. Umjesto člana Predsjedništa Joze Križanovića, sada je Željko Komšić, a umjesto NHI-ja sada su NSRzB i HSP?

Ne samo da je to ponavljanje povijesti nego su to nastavak i pokušaj „problem dovesti do konačnog rješenja“. A konačno rješenje, po planerima, je iz struktura SBŽ-a, pa HNŽ-a te Federacije BiH, izbaciti legitimne predstavnike hrvatskog naroda. Sadašnji pokušaju su više nego loša kopija propalog projekta jer se, jednostavno, ne može pogaziti volja jednog naroda i njegov habitus protkan ljubavlju za rodnu grudu, za BiH gdje živi već stoljećima.

Kako i mogu li se uopće zaustaviti ti trendovi?


Ovi trendovi ne samo da su negativni za Hrvate, a jesu i sa teškim su posljedicama, nego su negativni i za institucije koje uopće ne reagiraju adekvatno na uzurpaciju prava jednog naroda.

A to ne reagiranje ugrožava, kako Hrvate tako i te institucije, pa i same temelje BiH, I zato, mislim, uvjeren sam, da će razumne snage takve tendencije zaustaviti.

Gdje je rješenje za to, vidite li ga uopće?


Rješenje je jedno i jedino, a to je pravna država koja će tražiti, pa i nametnuti, poštivanje zakona, ustava, univerzalnih deklaracija UN-a o ljudskim pravima i slobodama, u izlasku na put koji vodi ka euroatlantskim integracijama. A zna se koje su „propusnice“ za taj put koji vodi k bosanskohercegovačkom krajnjem cilju.

Komentara 4

HB
hrvoje bosnjak
12:03 07.03.2011.

zar nemislite da aktuelni politicari nakon 20god.na vasti nisu nista dobra uradili za svoju raju,samo su sebi dzepove napunili,za jad i bjedu su uvjek krivi drugi,dame i gospodo vi ste mnogo ugrozeni ali od vasih politicara,trazite da dodju nova imena,novi ljudi,neoptereceni raznim aferama

CI
cinbenik
19:15 07.03.2011.

Takodje mislim da nas je politika koju vodi HDZe dovela do ovakve situacije koja je smisljena da kroz trgovinu sa drugim dodje do etnicki ciste Hercegovine.Prodali su Posavinu,trguju sa srednjom BiH i pored svega nemogu ostvariti cilj a mi placamo cijenu.Moramo promijeniti politiku iz temalja priznati greske i probati spasiti sta se da.Mnogi jos nisu dobili pravo vlasnista a kamoli obnovu,a drugi su dobro bogati.Ko god ucestvuje u takvoj politici radi pogresno.

KR
krtica
03:26 08.03.2011.

Nakon propasti ideje stvaranja balijske drzave, turci su se dali na progone i istjeravanje Hrvata s njihovih ognjista. Pokusavaju dobiti vecinu vlasti u svoje ruke e da bi nad Hrvatima i Svrbima zavladali. Malo morgen - osunecerni. Stvoriti ravnopravnost, treci entitet ili.......razbijanje na tri dijela po etnickim granicama prijeratnog vremena.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?