Dan državnosti

Prije 21 godinu Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti

\'hrvatska_zastava\'
Arhiva VL
25.06.2012.
u 08:25

Sabor je odluku o samostalnosti donio na temelju volje hrvatskih građana iskazane na referendumu o neovisnosti

Prije dvadeset i jednu godinu, 25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor pokrenuo je postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih repoublika, i taj dan danas slavimo kao Dan državnosti.

Sabor je odluku o samostalnosti donio na temelju volje hrvatskih građana iskazane na referendumu o neovisnosti 19. svibnja 1991. godine, na kojem se 93,2 posto građana izjasnilo za neovisnu i samostalnu državu Hrvatsku.

" Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi u kojoj postoji neprekidna pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom, u državnoj zajednici u kojoj smo suočeni s uzastopni prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma. Proglašujući samostalnost Hrvatske mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti.", kazao je u svom govoru u Hrvatskom saboru prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Radi lakših pregovora o razdruživanju bivših jugoslavenskih republika, uz posredovanje međunarodne zajednice,  Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene te Ustavne odluke od 25. lipnja 1991.

 

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije