OGNJEN TADIĆ:

Priča se da Komšić osniva "'Patriotsku ligu BiH'

Željko Komšić
Zvonimir Čorić
26.07.2012.
u 14:34

Tadić kazao je da se u nekim sarajevskim krugovima priča kako je „moguće osnivanje nove političke stranke u FBiH

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjen Tadić kazao je da se u nekim sarajevskim krugovima priča kako je „moguće osnivanje nove političke stranke u FBiH, čiji bi lider bio Željko Komšić, uz neke druge nezadovoljne ljude iz federalnih krugova, a koja bi, najvjerovatnije, nosila naziv \'Patriotska liga BiH\'.

„Ta informacija, do koje smo jučer došli, jasno govori kuda se kreće federalni politički brod“, rekao je Tadić na pres-konferenciji u Banjoj Luci ističući da, s druge strane, dio federalnih stranaka nalazi se u poziciji  i da je zaokupljen svojim problemima.

„Situacija je takva da, kada bi stranke iz RS-a donijele papir u kojem piše \'Suglasnost za otcjepljenje RS-a\', oni bi ga potpisali i ne bi ni primijetili šta potpisuju“, tvrdi Tadić.

Mišljenja  je da je „razvoj krize u Federaciji BiH poprimio svoj najlošiji oblik scenarija i da je takav da blokira cjelokupne procese“, bilo o pitanju implementacije odluke „Sejdić-Finci“ ili drugih zadataka koji su pred sadašnji sastav Vijeća ministara stavili građani, dajući povjerenje političkim strankama koje sudjeluju u njegovom radu.

„Nažalost, male su mogućnosti da utječemo da se promijeni ta slika, jer stranke iz RS-a, posebno SDS, svoje relacije s federalnim strankama nisu gradile na principu bilo kakvog zajedničkog planiranja budućnosti, već nastojanja da se postigne jedan kompromis koji je dobar i usklađen s Daytonskim sporazumom“, naglasio je Tadić.

SDS je stava i da posljednje aktivnosti u FBiH govore da sve ovo ide prema „jednoj vrsti ekstremnijeg ponašanja i da, umjesto da se putem procesa razrješavanja odnosa unutar FBiH dođe do nove daytonske slike, dobija se jedna dimenzija kako su se te stranke ponašale \'90.godina“.

„Tako i istup iz SDP-a člana Predsjedništva BiH, formalno predstavljenog iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, jasno govori o tome da političke ideje koje vode tu vrstu političke orijentacije, realno nisu ostvarive, jer se ne mogu uskladiti s Daytonskim mirovnim sporazumom niti voljom predstavnika iz RS-a i hrvatskog naroda, prvenstveno HDZ-a, pa se zato postavlja i pitanje smisla njegove političke akcije“, naveo je Tadić.

Komentara 7

SE
sejtan
19:23 26.07.2012.

PA znaju li ovi Srbi ista reci a da ne spomenu Dejton? I sta oni brinu sto ce Komsic formirati novu stranku? Bolje bi bilo Tadicu da vodis brigu o sirotinji iz RS-a a ne da igras kako ti "vozd" svira jer si prije ulaska u politiku bio totalni anonimus. Tvoj san o odcjepljenu neces nikada dosanjati kao ni tvoj "vozd" u to budi siguran,pa te mozda zato i smeta sto ce se nova stranka zvati"Patriotska liga BiH".

KR
krtica
20:27 26.07.2012.

Ne smeta. Svatko ima pravo organiziranja, govora, tiska i djelovanja, ali za sve to se mora odgovarati. Zanimljiv bi bi odgovor na pitanje: kakav ce patriotizam tu stranku voditi?

DU
Deleted user
18:55 26.07.2012.

Odlicna vijest. To znaci usitnjavanje i cerupanje tzv. gradjanskog birackog tijela u BiH. Covic i Dodik su razbili SDP (ustvari kupili Lazglumdziju za ministarsko mijesto.).

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?