Odlazak generala

Preminuo general Imra Agotić, prvi zapovjednik Ratnog zrakoplovstva

Imra Agotić (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/6
Autori: vmo/VLM, dai, sh/VLM
18.03.2012.
u 12:00

Prema prvim informacijama generalu je otkazalo srce, a unatoč brzoj reakciji liječnika i pokušaju reanimacije, nije mu bilo pomoći

General-pukovnik u mirovini Imra Agotić preminuo je jutros u KBC-u Zagreb, gdje je prevezen nakon što mu je pozlilo, neslužbeno doznaje Večernji list, a vijest nam je potvrđena iz više izvora.

Nešto prije 8h iz njegove kuće pozvana je Hitna pomoć. Kada je hitna stigla, general je bio bez svijesti, a liječnicima je rečeno kako se jednostavno srušio. Iako je odmah prevezen u KBC Zagreb te je pokušana reanimacija liječnici nažalost nisu mogli učiniti ništa. Prema prvim pokazateljima, liječnici kažu kako mu je otkazalo srce.

Agotić je rođen 12. siječnja 1943. u Gorjanima, a široj je javnosti postao poznat početkom Domovinskog rata kao glavni pregovarač s JNA. Bio je i prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te, kasnije, savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja i za nacionalnu sigurnost. Jedan je od najzaslužnijih za osnivanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a po njegovoj koncepciiji stvorena je pilotska škola u Hrvatskoj.

Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića te spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti, kao i medaljama Bljesak, Ljeto '95. i Oluja.

- Bio je karizmatična osoba zbog koje su mnogi prešli u redove HV-a, jer su osjetili sigurnost - komentirao je vijest dugogodišnji prijatelj, umirovljeni general Josip Štimac, koji se u petak zadnji put vidio s Agotićem da bi raspravili prijedlog novog Strateškog pregleda obrane.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 2

VR
vrisak
23:31 18.03.2012.

Neka mu bude laka Hrvatska gruda za koju se borio....

HO
Hoch03
08:50 19.03.2012.

Zbogom dragi generale ! Laka ti hrvatska zemlja koju si toliko volio i za nju se tako i borio !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije