Fra Miljenko Mika St

Preko Caritasa želi pomoći svima koji su u takvoj potrebi

mika
VL FOTO
12.03.2012.
u 09:29

Svrha korizmene akcije je prikupiti pomoć, ali i poticati vjernike i ljude dobre volje na pomaganje

I ove godine, šesti put zaredom, Hrvatski Caritas između druge i treće korizmene nedjelje, od 5. do 11. ožujka, organizira akciju Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Ove godine akcija se provodi uz slogan “Doista, gdje vam je blago, ondje će vam i srce biti.”

Fra Miljenko Mika Stojić je ravnatelj Caritasa BK BiH te povjerenik za Svetu Zemlju u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji i jedna je od najupućenijih osoba za razgovor o akciji.

Vi ste ravnatelj Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Povod našeg razgovora je akcija Tjedan solidarnosti, koju u ovom tjednu organizira Hrvatski Caritas sa željom da se pomogne Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini. Možete li našim čitateljima predstaviti ovu akciju?

Zahvaljujući medijima, ponajprije vašem listu, javnost u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini je upoznata s činjenicom da Hrvatska pomaže Hrvate u BiH.

Tjedan solidarnosti je također jedan način pomaganja Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini. Pomoć Crkvi i ljudima znači da ova akcija preko Caritasa želi pomoći svima koji su u potrebi, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost. Ova akcija počela je u siječnju 2007. godine dogovorom dvaju biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tada je bila želja biskupa obje biskupske konferencije da ova akcija bude trajni izraz brige i solidarnosti Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Svake godine akcija ima svoj moto pod kojim se provodi. Ove godine moto glasi: Gdje vam je blago ondje će vam i srce biti (Lk 12, 34).

Zašto je baš korizma izabrana kao vrijeme provedbe ove akcije?

Vjernici jako dobro znaju da je upravo korizma vrijeme za rast u vjeri. A veliki i konkretni pokazatelj mjere vjere i njezin konkretni iskaz jest solidarnost s ljudima u potrebi, darivanje, pomaganje onima koji su u životnim poteškoćama. Stoga je korizma duhovni kontekst ove akcije jer upravo u ovom ozbiljnom periodu crkvene godine razmišljamo o svom vjerničkom identitetu, o mjerilima po kojima možemo pokazati i sebi i drugima da slijedimo Isusa Krista na našem životnom putu. Upravo tako razmišlja i mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa u svojoj poslanici koju je napisao povodom ovogodišnjeg Tjedna solidarnosti: “Korizma je za nas vjernike vrijeme kada nastojimo učvrstiti i produbiti svoju vjeru, te se više posvećujemo molitvi, postu i pokori, kako nas na Pepelnicu poziva sv. Matej (Mt 6, 1-6.16-18). Isus nam je dao primjer kakvi trebamo biti prema Ocu i ljudima: ponizni, blagi, strpljivi, dobrohotni, znati trpjeti, vršiti svoju misiju.“

Treća korizmena nedjelja simbolika je i vrhunac Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH. Što to znači Hrvatima, odnosno katolicima u BiH, pa i ostalima koji su pomagani iz te akcije?

Ovo je drugi korizmeni tjedan. Treća korizmena nedjelja je 11. ožujka. Ovaj tjedan se vrši intenzivna promidžbena kampanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kako bi što veći broj ljudi saznao za ovu akciju i uključio se u nju. Ja bih se i ovdje poslužio lijepim riječima iz poslanice mons. Mrzljaka koje tako dobro govore o značenju ove akcije: “Treća korizmena nedjelja već je šestu godinu prepoznata kao vrhunac Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, kada prikupljamo i materijalnu pomoć za naše sunarodnjake. Kolektom koja se prikuplja u župama u cijeloj Hrvatskoj pomažemo našim sunarodnjacima u materijalnim potrebama. Međutim, ovom akcijom želimo ih i ohrabriti da ne popuštaju pred malodušnosti, da ne bježe od odgovornosti čekajući da netko drugi rješava njihove teškoće. Želimo im biti podrška u nastojanjima da se zlu odlučno suprotstave snagom dobra, da im križ koji nose bude putokaz i svjetlo, da se svladaju bolna iskustva prošlosti kako bi se u istini gradilo društvo dostojno čovjeka i ugodno Bogu…

Tako molitvenim hodom organiziranim u župama diljem Hrvatske u tjednu od 5. do 11. ožujka 2012. svjedočimo našim dragim sunarodnjacima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine da znamo što su proživjeli, da nam je poznata njihova duga kušnja, da znamo za težinu patnje koja svakodnevno prati njihov život, kao i za napast koja na njih vreba - kako ne bi izgubili hrabrost i nadu u bolju budućnost. Nadahnuti primjerom Isusove majke Marije, koja je vjerno pratila svoga Sina na križnome putu, i svi mi, vjernici u Hrvatskoj, osobito molimo za čvrstoću vjere hrvatskog naroda u našoj domovini i u Bosni i Hercegovini te širom svijeta, kamo su mnogi otišli i u ovo naše vrijeme… Neka naša braća u vjeri u Bosni i Hercegovini po djelima naše solidarnosti osjete da pratimo i znamo njihove potrebe, te da činimo ono na što nas Isus potiče i poziva: da čineći dobro pobjeđujemo zlo. Pokažimo da djelotvorna ljubav prema bližnjemu nadilazi križ bolesti, nemoći, siromaštva i ostavljenosti; drugim riječima: križ svih mogućih kriza. Pokažimo da je ona put do uskrsnuća, do novog života. Plodna korizma siguran je put do Života.“

Tako molitvenim hodom organiziranim u župama diljem Hrvatske u tjednu od 5. do 11. ožujka 2012. svjedočimo našim dragim sunarodnjacima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine da znamo što su proživjeli, da nam je poznata njihova duga kušnja, da znamo za težinu patnje koja svakodnevno prati njihov život, kao i za napast što na njih vreba - kako ne bi izgubili hrabrost i nadu u bolju budućnost. Nadahnuti primjerom Isusove majke Marije,

Svrha korizmene akcije je prikupiti konkretnu novčanu pomoć, ali i poticati vjernike i ljude dobre volje na međusobno pomaganje, njegovanje dobrih odnosa, ostvarivanje zajedništva u susretima, te molitvu za potrebite ?

I organizatori akcije u Hrvatskoj trude se da akcija ne bude monotona ni stereotipna, nego da svake godine poprima neke nove naglaske i dimenzije. Ove godine odlučili su malo više uključiti mlade iz obje zemlje u ovu akciju. Tako će mladi iz župa u Hrvatskoj ugostiti mlade iz Bosne i Hercegovine. Pozvali su ih u svoje župe, dat će im mjesto za prenoćište u svojim domovima, zajedno će se družiti u molitvi, posebice na križnom putu koji je za ovu prigodu osmišljen i animiran. Mi smo u Bosni i Hercegovini ove godine pokušali pokrenuti mlade na solidarnost sa starima. Kao što već znate, ovo je godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti pa smo odlučili potaknuti mlade da svojim malim prilozima pomognu starijima. U ovu akciju želimo uključiti sve srednjoškolce i učenike viših razreda osnovnih škola koji djeluju po hrvatskom programu, te naravno i studente. Oni će dobiti prigodne letke koji će ih poticati na ovu akciju i pokazat će im kako se u nju mogu uključiti. Sve ovo trebalo bi probuditi solidarnost u svima koji se uključe u ovu akciju.

Već šestu godinu organizira se Tjedan solidarnosti i zajedništva. Koji su dosadašnji rezultati?

Evo kratkog prikaza prikupljenih sredstava kroz protekle godine:

I. ciklus 2007./2008. iznos 695.884,15 KM/355.799,91 €

II. ciklus 2008./2009. iznos 498.893,12 KM/255.080,00 €

III. ciklus 2009./2010. iznos 583.100,95 KM/298.134,78 €

IV. ciklus 2010./2011. iznos 429.787,34 KM/219.746,77 €

V. ciklus 2011. /2012.

Nažalost, očito da je svake godine manja svota koja se prikupi pa je stoga i veća muka kako to raspodijeliti i što financirati kao prioritet. Tim sredstvima financirano je u proteklih pet akcija oko 180 projekata iz područja poticanja malog socijalnog poduzetništva, čime se osnažuju pojedinci i lokalne zajednice, te projekti iz područja obrazovanja i socijalno-zdravstvene skrbi koji se provode preko mreže biskupijskih Caritasa u Bosni i Hercegovinni. Korisnici projekata su također i osobe u dugoročnoj potrebi koji su već korisnici Caritasovih usluga i projekata (kućna njega, obiteljsko savjetovalište, pučke kuhinje, programi izobrazbe i slično). Iz ove akcije se izravno financiraju troškovi aktivnosti projekata koji su na usluzi spomenutim potrebitima. Bili bismo sretni kad bi ova svota bila veća. Za to ima realnih osnova. Mislim da je još uvijek nedovoljna animacija u Hrvatskoj. Više se treba poslužiti medijima, jer očito je da se mnogi još nisu uključili u ovu akciju. Vjerujem u ljudsku dobrotu, u darežljivost građana Hrvatske, ali sam uvjeren da oni nemaju dovoljno informacija o ovoj akciji.

Koliko Tjedan solidarnosti može biti uzor hrvatskim političarima da se prema ustavnim obvezama više zauzmu za dobrobit Hrvata u BiH?

Smatram da mali ljudi, koji znaju za ovu akciju, čine maksimalno. Nadam da će oni kao i dosada pokazati ljubav i solidarnost, te da će i političari slijediti njihov primjer. Ustvari, trebalo bi biti obratno.

Mali ljudi, obični građani pokazuju solidarnost, iako su često i sami skromnih mogućnosti. Ustavne obveze koje su političari preuzeli na sebe postoje na papiru. Nadamo se i trebamo raditi i lobirati da se one svaki dan sve više pretvaraju u djela koja će zaista pokazivati da se političari iz Hrvatske učinkovito zauzimaju za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Mi želimo ovdje živjeti, raditi, stvarati, čuvati naša stoljetna i tisućljetna ognjišta. Zato nam treba pomoć.

Imaju li političke i vjerske vođe u BiH hrabrosti suočiti se s problemima ili možda očekuju kako će netko drugi rješavati njihove teškoće? Što tu Caritas čini? Koja je Vaša prioritetna zadaća?

Prije svega želim istaknuti svoje osobno geslo: probleme ne želimo stvarati.Želimo ih rješavati. No, nije lako rješavati probleme. Pogotovo što ih mi ovdje imamo previše. Izvrgnuti smo raznim opasnostima i napadima kojima uvijek i ne vidimo pravi uzrok. Mnogo toga je oku nevidljivo, zakulisno, tajno. Treba nam više iskrenosti, i susretljivosti u razgovorima, dogovorima i pregovorima. Caritas mora vršiti animaciju na mnogim razinama da mi iskoristimo svoje ljudske potencijale vođeni humanošću, otvorenošću za potrebe drugih. Surađujemo i surađivat ćemo s humanitarnim organizacijama iz drugih naroda i vjerskih zajednica, te s ostalim humanitarnim organizacijama, kako bismo svakim trenutkom bili bliže rješenju mnogih problema i kako bismo stvarali uvjete za život dostojan čovjeka.

Na koji će se način raspodijeliti sredstva koja će biti prikupljena u Tjednu solidarnosti?

Ponajprije želimo pomoći onima koji su najugroženiji. Caritas i druge humanitarne organizacije znaju dobro koji su to i, nažalost, često nismo u stanju ni njima pružiti ono što im je najnužnije.

Svi muku mučimo sa sredstvima za najelementarnije potrebe. Stoga apeliram na sve one koji mogu u bilo čemu i bilo kako pomoći da se uključe i djelatno sudjeluju u Tjednu solidarnosti. Tako će djelatno pomoći ljudima koji su na dnu u smislu siromaštva, bijede, napuštenosti i isključenosti iz društva i iz blagodati koja drugi imaju.

Kako se eventualni dobrotvori mogu uključiti u ovu akciju Tjedna solidarnosti?

HRVATSKA: Svi koji mogu i žele mogu se uključiti na sljedeće načine: pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,15 kn);

-uplatom na žiro-račun 2340009 - 1100080340, poziv na br. 101;

- uplatom novčanog dara u svojoj župi;

- uplatama na devizni račun kod PBZ 70300 - 359378, IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0,

- SWIFT / BIC code: PBZGHR2x online donacijama na www.caritas.hr

- Napominjemo da sve obavijesti o ovoj akciji možete pronaći na internetskoj adresi Hrvatskog Caritasa: www.caritas.hr.

BOSNA I HERCEGOVINA:

Brojevi telefona:

BH Telecom 090 292 064 (donirate 3,00 KM)

HT Eronet 092 890 892 (donirate 2,00 KM)

SMS donacije: HT Eronet 063 88 813 (donirate 1,00 KM)

KM račun: UniCredit bank d.d., br. računa: 338 320 22007 22429

Devizni račun: 338 060 48937 86133; S.W.I.F.T. CODE: UCRBA 22; IBAN:

BA39380604893786133

Naše aktivnosti možete pratiti na portalu: www.carbkbih.org

Što reći na kraju ovog razgovora?

Hvala vam što u vašem cijenjenom listu pratite, podržavate i širite ovu akciju!

Hvala svim vašim čitateljima i svim ljudima dobre volje koji su dosada sudjelovali u Tjednu solidarnosti! Hvala svima koji će i ove godine sudjelovati! Svaki, pa i najmanji dar je važan!

Važan je svaki telefonski poziv jer on mnogo znači pogotovo kad se mnogo ljudi odazove na ovakav način darivanja.

Budite sretni da možete darivati jer Riječ Božja nam jamči da je “blaženije davati nego primati.“ Hvala svima i Bog vas ispunio svojim dobrima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?