KOLEKTIVNA TUŽBA

Preko 500 građana podnosi zajedničku tužbu protiv banaka

novac
Arhivska fotografija
16.09.2011.
u 09:10

Naši sugovornici ističu kako država i banke nisu ništa učinile da bi ih zaštitili

- Zahvaljujući intervenciji Švicarske, meni se rata sada smanjila oko 1000 maraka. Ipak, još uvijek je veća za oko 2000 maraka nego kada sam uzeo kredit - rekao nam je jučer Kemal Duraković, jedan od onih koji su imali nesreću da su uzeli kredit koji je vezan uz švicarski franak. On je jedan od istaknutih članova udruženja Franak koje okuplja ljude koji su uzeli kredite vezane uz franak. Sada najavljuju kolektivne tužbe.

Okupili tim stručnjaka

- Organizirali smo se kroz udruženje, okupili pravni tim na čelu s Maricom Glibić te još nekoliko financijskih stručnjaka koji će voditi našu kolektivnu tužbu protiv banaka koje su nelegalno izdavale kredit vezan uz švicarski franak. Žrtve smo lihvarenja od strane banaka i sigurno je kako će ustrajati u pravnoj borbi da nam se vrate novci koji su nam nelegalno oteti - naglasio je Duraković. Najmanje 500 ljudi će kolektivno tužiti banke, a pozivaju se na Zakon o deviznom poslovanju i valutnoj klauzuli. - Prema tome zakonu, bez dozvole nadležnih državnih institucija banke nisu smjele izdavati kredite koji su vezani uz švicarski franak. Ovo vrijedi za sve one koji su kredit uzeli nakon 4. kolovoza 2010. Sigurno je kako su banke u ovim slučajevima prekršile zakon i kako će nam na kraju morati vratiti novce. U preko 95 % slučajeva radi se o kreditima koji su uzeti u Hypo banci, a tek mali postotak otpada na ostale banke. Sa svima njima ćemo se vidjeti na sudu jer odbili su sve naše zahtjeve da ovo riješimo na civiliziran način i bez sudova - rekli su nam sugovornici. Inače, Duraković je sredinom ljeta došao u središte pozornosti domaće javnosti nakon što je izjavio kako će radije zapaliti svoje nekretnine nego dopustiti banci da ih preuzme. Čak je zbog tih izjava završavao na policiji.

Ogroman rast rate

- Ja sam uzeo kredit koji sam mogao financirati da su okolnosti ostale normalne. Ni na koji način nisam mogao predvidjeti da će mi rata narasti za 3000 KM. Siguran sam da ću na kraju dobiti novac koji su mi nelegalno uzeli i doveli u pitanje opstanak moje obitelji - zaključio je. Njegov primjer će slijediti stotine drugih građana BiH koji su se našli u sličnim problemima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?