Sarajevo

Predstavljena 52 izlagača iz BiH i devet zemalja regije

sajam
Ana Popović
14.03.2012.
u 10:23

Cilj nam je promovirati organsku proizvodnju i dokazati da smo u stanju nositi se s konkurencijom na europskom tržištu

Čist zrak, zemlja i voda potencijali su koji BiH otvaraju mogućnosti proizvodnje hrane, ljekovitog bilja te meda i pčelinjih proizvoda bez pesticida. Biser netaknute i čiste prirode svakako je i selo Duboštica, 20 km udaljeno od Vareša. A u Duboštici više od 10 godina postoji Ekofarma. “Duboštica je pogodna za pčelarstvo te uzgoj ljekovitog bilja. Ekofarma je obiteljski posao kojeg planiram proširiti. Živjeti se od ovoga može, pogotovo sada kada ljudi masovno ostaju bez posla. Bilo je teško u početku kada su nas mjerodavni predstavnici vlasti gledali sa sumnjom, a danas već svi vide da vrijedimo i da smo razvojni potencijal ove zemlje, kaže Slobodan Đurić, vlasnik Ekofarma iz Duboštice. Uz ekološki zdravu hranu, tržištu s vremena na vrijeme treba ponuditi i nešto novo. Kozji sir novost je na tržištu BiH, a proizvodi se u Travniku na farmi obitelji Mehić.

“Sir proizvodimo na vlastitoj farmi koza, a iznenađeni smo zanimanjem za ovaj naš u središnjoj Bosni, novi proizvod, i ovdje na sajmu u Sarajevu, priznala je Edina Mehić iz Travnika. Od organske proizvodnje može se živjeti. Uvjet je da imate volje i želite zasukati rukave te privatiti se posla, potvrdili su izlagači Međunarodnog sajma organske proizvodnje i eko turizma “Organic Sarajevo 2012”.

“Živjeti se može, tržišta ima, samo treba raditi i imati volje”, pojašnjava Ferida Muslimović iz Ustikoline pokraj Goražda. Za ravnopravan tretman na tržištu organskim proizvođačima u BiH potreban je i zakon o organskoj proizvodnji, kažu u Savezu udruženja organskih proizvođača FBIH. “U BiH imamo 177 organskih proizvođača, njih 156 apliciralo je za poticaje. Na ovom sajmu izlažu 52 proizvođača, iz BIH i nama susjednih zemalja. Cilj nam je promovirati organsku proizvodnju i dokazati da smo u stanju nositi se s konkurencijom na europskom tržištu, kaže Herceg. A prema podacima VTK BiH, na europskom tržištu najtraženija su eterična ulja, ljekovito bilje te šumski plodovi iz BIH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?