kraj granične krize

Predsjedništvo BiH prihvatilo sporazume

Nebojša Radmanović
19.06.2013.
u 09:28

Na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića vlasti Republike Srpske dale su suglasnost za potpisivanje ugovora o graničnim prijelazima i sporazuma o pograničnom prometu s RH

Usprkos teškim riječima koje su se razmjenjivale proteklih dana, postignuto je rješenje za prelazak granice i pogranični promet s Hrvatskom nakon što ta država 1. srpnja postane članica Europske unije.

Dali suglasnost

Na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića vlasti Republike Srpske dale su suglasnost za potpisivanje ugovora o graničnim prijelazima i sporazuma o pograničnom prometu s Hrvatskom, ali uz uvjet da se nakon toga izvrše korekcije i ispoštuju interesi ovog entiteta. -U dostavljenim mišljenjima predsjednik Republike Srpske i predsjednica Vlade navode da su u potpunosti svjesni svih propusta vezanih kako za proceduru zaključenja, tako i za sadržaj navedenih akata, ali da uzimajući u obzir rokove, kao i potencijalne negativne implikacije po gospodarske subjekte i sve građane u BiH do kojih bi došlo ako navedeni sporazumi ne bi stupili na snagu do 1. srpnja 2013., smatraju da postupak njihovog zaključenja u danim okolnostima treba biti u potpunosti proveden. Također, navedeno je da Vlada RS-a smatra da je, neposredno nakon okončanja predviđene procedure i stupanja predmetnih sporazuma na snagu, neophodno pokrenuti inicijativu u pravcu početka pregovora s Europskom komisijom kako bi se u što kraćem roku izvršile korekcije ugovora o graničnim prijelazima između BiH i RH, a posredstvom kojih bi bili uvaženi interisi i potrebe gospodarskih subjekata i građana RS po svim pitanjima koja su njime obuhvaćena, priopćeno je iz Radmanovićeva ureda. Koristeći ovlasti kao predsjedatelj Predsjedništva BiH, Radmanović je jučer u poslijepodnevnim satima sazvao žurnu sjednicu ovog tijela na kojoj je jednoglasno usvojena odluka o prihvaćanju dva sporazuma koje će uime BiH danas u Bruxellesu potpisati predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

Očekivanja EU-a

Europska unija je jučer naglasila kako očekuje da se problem u BiH odmah riješi i da se pristupi potpisivanju sporazuma. Poruka je bila više nego jasna. -EU očekuje potpisivanje ovih važnih sporazuma u Bruxellesu 19. lipnja i pozivamo sve nadležne institucije da hitno pronađu rješenje u interesu njihovih građana, objavljeno je iz Misije Europske komisije u BiH. Zabrinuti su bili i gospodarstvenici, a posebno izvoznici čija je roba mogla 1. srpnja ostati na granici s Hrvatskom da se prije tog datuma nije riješio spor oko ugovora sa susjednom državom. Preko svojih asocijacija jučer su apelirali na političare da pronađu rješenje. Izgleda da su u ovom slučaju apeli javnosti dali rezultata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?