Poziv SAD-u

Predsjednik RS-a ponovio da će se BiH raspasti bez preustroja

Milorad Dodik
22.11.2012.
u 09:29

Predsjednik RS-a objavio dokument u kojemu se poziva na nove reforme

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je u srijedu, povodom godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, na preustroj Bosne i Hercegovine s tri nacionalna entiteta, od kojih bi jedan bio većinski hrvatski, ističući da će u suprotnom ta država ići k svome raspadu.

Raspad ili tri entiteta

U dokumentu objavljenom na Dodikovoj službenoj internetskoj stranici u kojemu se analizira aneks IV Daytonskog sporazuma, što je Ustav BiH, ističe se da je ključno pitanje rješenja hrvatskog problema koji su pod bošnjačkom majorizacijom. “Optimalno bi bilo da BiH bude cijela iz tri dijela. To bi trebao biti i interes i SAD koji je inicijator, kreator i sudionik u provedbi Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Time bi međunarodni ugovor mogao o(p)stati kao jedan od najvećih uspjeha američke vanjske politike. Ako ne prevlada troetnička teritorijalna struktura kao realno rješenje, ostaje agonija raspadanja, sve dok jednog dana ne bude konstatirano da BiH više i ne postoji”, navodi se u dokumentu predsjednika RS-a objavljenom u povodu 15. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Po tim navodima potrebno je napraviti rekonstrukciju hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH s uspostavom hrvatske teritorijalne jedinice. Na taj bi se način stvorili ‘uvjeti za BiH kao konfederaciju, s nadležnostima koje su utvrđene Daytonskim sporazumom za zajednička tijela’. “Drugi put je njezin raspad, opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uvjetima da prethodno ne bude riješeno hrvatsko pitanje”, dodaje se.

Ključno pitanje

Dodik dodaje da rješenje za opstanak Bosne i Hercegovine predstavlja rješavanje položaja hrvatskog naroda. 
“To je prethodno pitanje u odnosu na Daytonski sporazum, koje nije riješio Washingtonski sporazum. Hrvatski narod bez institucionalne zaštite svojih kolektivnih prava u okviru Federacije BiH kao entiteta bošnjačkog i hrvatskog naroda, nije čimbenik ni partner za ustavne promjene na razini BiH”, navodi se u dokumentu. “Koliko se išlo protiv hrvatskih prava i interesa, pokazuje i revidiranje Washingtonskog sporazuma na štetu Hrvata, jer su brojne nadležnosti ukinute županijama i prenesene na Vladu Federacije BiH. Novouspostavljena federalna ministarstva obrazovanja i kulture te energetike, uspostavljena su suprotno sporazumu, budući da su ove nadležnosti, prema dokumentu, morale biti na županijskoj razini. Čak je i Ustavni sud Federacije BiH proglasio neustavnim navedena federalna ministarstva, ali ta odluka se ne primjenjuje”, ističe se u dokumentu. Pri tome se snažno kritizira bošnjačka politika u BiH koju se optužuje za majorizaciju nad Hrvatima i Srbima.

‘Paklena naprava’

“Neskrivena majorizacija, kad god je to moguće, pokazuje stalnu namjeru pravljenja države po mjeri jednog naroda. To se pokušava maskirati pričom o „euroatlantskim integracijama, o normalnoj državi, o državi za čovjeka“. Taj svojevrsni autizam, vodi k još većem neidentificiranju Hrvata i Srba s BiH kao svojom državom. Dvostruki izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji je biran bošnjačkim glasovima, pokazuje pravu bošnjačku politiku. To je najbolji primjer ‘paklene naprave’ podmetnute protiv Daytonskog sporazuma”, navodi se u dokumentu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. U njemu se navode i brojne optužbe na račun međunarodne zajednice u BiH kao i da je Zagreb dugo vremena manipulirao Hrvatima u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?