Sastanak

Predsjednici HDZ-a RH i HDZ-a BiH istaknuli važnost jačanja suradnje

Sastanak
26.06.2013.
u 16:05

Dogovoreno je održavanje Konferencije na temu “Položaj Hrvata u BiH u svijetlu ulaska Hrvatske u EU”, koja će se održati 16. srpnja u Mostaru

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko sa suradnicima, zamjenikom Dragom Prgometom, glavnim tajnikom Milijanom Brkićem, političkim tajnikom Tomislavom Čuljkom, predsjednikom saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Ivanom Šukerom, predsjednikom Kluba utemeljitelja HDZ-a \"dr. Franjo Tuđman“ Milanom Kovačem, saborskim zastupnikom  i članom saborskog Odbora za Hrvate izvan RH  Antom Babićem, danas je održao sastanak s izaslanstvom HDZ Bosne i Hercegovine predvođene predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, zamjenikom Nikolom Lovrinovićem, glavnim tajnikom Vladom Džoićem te potpredsjednicima Marinkom Čavarom, Mladenom Boškovićem i Antom Domićem.

Sastankom je dominiralo nekoliko važnih tema, a zajednička ocjena dvaju izaslanstava je kako postoji bezrezervna spremnost za jačanje međusobne suradnje i međusobnih odnosa HDZ-a RH i HDZ-a BiH za zajedničkim djelovanjem kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Ovom prigodom je pokrenuto nekoliko bitnih tema kao što su predstojeći popis stanovništva u BiH, status branitelja HVO-a i novonastale okolnosti za Hrvate u BiH nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju te presuda “haškoj šestorici”.

Kada je riječ o popisu stanovništva zaključeno je kako se moraju poduzeti svi koraci da se hrvatsko stanovništvo u BiH i Hrvati iz BiH u RH upozna s važnošću popisa budući je riječ o najmanje brojnom narodu. Na sastanku je bilo riječi i o braniteljima iz sastava HVO-a. Iskazana je puna potpora braniteljima u zaštiti stečenih prava, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj, te je razmatrana mogućnost da se preko saborskog Odbora za Hrvate izvan RH zatraži opsežna rasprava o evidentnom kršenju prava pripadnika HVO-a od strane resornog Ministarstva Vlade Federacije BiH  i pored presuda Ustavnog suda Federacije BiH. Uz to je pružena puna potpora Hrvatima osuđenima u prvostupanjskoj presudi u Haagu kao i njihovim obiteljima, uz uvjerenje da će drugostupanjska presuda biti oslobađajuća jer je ona jedino pravedna i u skladu s istinom.

Na kraju ovog sastanka dogovoreno je u organizaciji HDZ RH i HDZ BiH održavanje Konferencije na temu “Položaj Hrvata u BiH u svijetlu ulaska Hrvatske u EU”, koja će se održati 16. srpnja 2013. godine u Mostaru te je izraženo zadovoljstvo kvalitetnom suradnjom dviju sestrinskih stranaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?