NEUGODAN INCIDENT

Predsjednica Brazila otkazala posjet SAD-u zbog prisluškivanja

dilma rousseff
Reuters/PIXSELL
18.09.2013.
u 07:17

NSA je navodno presretala elektroničku poštu i poruke predsjednice Rousseff, njezinih pomoćnika i državne naftne tvrtke Petrobras

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff otkazala je planirani državnički posjet Washingtonu, koji je trebala obaviti idući mjesec, zbog optužbi da ju je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala, prenosi BBC. Naime, prema dokumentima koje je otkrio zviždač Edward Snowden NSA je presretala elektroničku poštu i poruke predsjednice Rousseff, njezinih pomoćnika i državne naftne tvrtke Petrobras.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je da će istražiti incident, a iz Bijele kuće izvijestili su kako su u ponedjeljak telefonski kontaktirali Dilmu Rousseff kako bi raspravljali o optužbama. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da je odgoda rezultat zajedničke odluke Rousseff i Obame, koji su se složili da posjet ne bi trebao biti zasjenjen ikojim bilateralnim problemom.

Posjet D. Rousseff trebao je početi 23. listopada te bi to bio prvi posjet brazilskog predsjednika SAD-u od 1995. godine. U priopćenju objavljenom u utorak brazilska vlada izražava nadu da će se posjet odviti što je prije moguće, nakon što se slučaj razriješi.

Informacije o prisluškivanju prvi je u srpnju objavio Glenn Greenwald, dopisnik britanskog Guardiana u Riju. Dokumenti su navodno bili dio NSA-inog case studyja o tome kako se podaci mogu filtrirati na inteligentan način. Greenwald je ovog mjeseca na televiziji Globo rekao da je NSA ilegalno pristupala i podacima Petrobras.

Rousseff je rekla da je, pokaže li se da su optužbe istinite, NSA sudjelovala u industrijskoj špijunaži.

>> NSA - Najmoćnija špijunska agencija koja nadzire cijeli svijet

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?