Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Pred komisijom Svete Stolice istraživanje o Međugorju

Vještaci i stručnjaci započeli su analizirati zbivanja i prikupljati informacije s lica mjesta
16. lipnja 2010. u 09:08 1 komentara 3 prikaza
medjugorje
Foto: Mile Pavlović

Međunarodna komisija za praćenje Međugorja, koju je utemeljila Sveta Stolica, danas će se drugi put okupiti u Vatikanu kako bi analizirala dosad poduzete korake oko istraživanja ovoga fenomena. Kako doznaje Večernjak, iza vatikanskih zidina predstavit će se rezultati rada stručnjaka uglednih teologa Franje Topića, Mije Nikića, Nele Gašpar, Mihalyja Szentmartonyja te svećenika vještaka Maria Davida Jagerea, Salvatorea Perrellea, Pierangela Sequerija, Zdzislawa Josefa Kijasa i Tonija Anatrelle.

Prvi rezultati

Ovih devet stručnjaka i vještaka svoje će rezultate predstaviti predsjedatelju Komisije kardinalu Camilu Ruiniju te kardinalima Jozefu Tomku, Vinku Puljiću, Josipu Bozaniću, Julianu Herranzu, Angelu Amatu, Achimu Schutzu, Krysztofu Nykielu. Da se pitanju Međugorja pridala prvorazredna važnost u Svetoj Stolici, svjedoči činjenica da u ovoj komisiji sjede čak petorica kardinala, među kojima su i dvojica Hrvata kardinali Bozanić i Puljić, te visoki ugledni znanstvenici i crkveni uglednici, stručnjaci iz oblasti dogmatske teologije, mariologije, psihoanalize. Iako je teško odgonetnuti kakva su pojedinačna gledanja 17 članova Komisije na pitanje Međugorja i autentičnosti Gospinih ukazanja, valja istaknuti činjenicu da je unutar povjerenstva petero članova koji su Hrvati. Usto, još trojica su isusovci, a dvojica fratri. Daleko od očiju javnosti, Međunarodna komisija započela je bilježiti sva zbivanja vezana uz Međugorje. Vjeruje se da su i stručnjaci iz Komisije već bili na terenu.

Rad u tajnosti

To će biti tako sve dok Komisija na okonča ispitivanja počevši od šestero vidjelaca, od kojih pojedini tvrde da im se i danas, skoro trideset godina kasnije od prvog pojavljivanja, ukazuje Blažena Djevica Marija i šalje poruke mira zbog čega je i međugorska Gospa prozvana Kraljicom mira. U obzir će se uzeti i sva događanja vezana uz Međugorje - od brojnih svjedočanstava vjerničkih obraćenja, pristupanja svećeničkom redu ili pak slučajeva ozdravljenja. S druge strane, mjesni ordinarijat je, uostalom kao i posljednja Biskupska konferencija Jugoslavije, odbacio vjerodostojnost nadnaravnosti međugorskih događanja. Prijašnje komisije su međugorski fenomen promatrale od samoga početka 25. lipnja 1981. kada se Gospa prvi put navodno ukazala pa sve do ratne 1991. Pred članove Komisije stavljen je vrlo zahtjevan, ali i dugotrajan posao ako se ima na umu dosadašnja praksa Vatikana.

  • -obrisani-:

    Ukazivanja u međugorju su smišljena idiotarija okolnog ondašnjeg (80-tih godina vrlo siromašan kraj ) stanovništva koji su poturili troje,ćetvero djece kao dokaz o vidjelicama.Naravno sve je bilo strogo ćuvana tajna. Nikada se bog poslije,a ni prije nije ukazao nikome.Nema ni ... prikaži još! čudesnih ozdravljenja,nema nićega osim djece ( danas već dobrano zrelih ljudi ) vidjelica koji su se pretvorili u hiper-bogate ljude,,kao i svi ostali u tome dijelu međugorja. Sve vile,mercedese,,milione eura,,,nose naivci u kraj koji je prije 80-te živio samo od prodaje krompira ( ništa drugo nije uspijevalo )