Orašje

Pravilnom preventivom se može spriječiti infarkt

kirurg
Nada Koturić
10.04.2012.
u 11:49

Međunarodni Simpozij Pet kirurga svjetskoga glasa iz Berlina, Zagreba, Ljubljane, Ciriha i Beograda, te 12 bosanskohercegovačkih kardiokirurga, predstavili svoje radove

Nakon deset godina Orašje je ponovno postalo središnje europsko mjesto koje je okupilo eminentne stručnjake kirurgije iz Njemačke, Švicarske, Hrvatske, Slovenije i Srbije te iz BiH, skup sa međunarodnim sudjelovanjem oko 200 uglednih liječnika i medicinara.

Poznati kardiokirurzi

Udruženje kardiologa BiH odabralo je Orašje za mjesto održavanja predsjedništva Udruge kardiologa BiH, a potom i jednodnevnog radnog simpozija, velikim dijelom i zbog dopredsjednika te udruge, dr. Daria Motta iz Županijske bolnice Orašje. -Simpozij u Orašju je na visokoj stručnoj razini zbog dolaska uglednih kardiokirurga od kojih smo čuli najnovije metode rada u kardiokirurgiji. Mnogi nisu očekivali da u ovako maloj sredini možemo dovesti tako eminentne stručnjake koji se često ne odazovu pozivima velikih kliničkih centara, kazao nam je dr. Dario Mott u ime domaćina skupa. Sva predavanja praćena su s velikom pozornošću. Ipak, s najvećim nestrpljenjem očekivalo se izlaganje dr. Miralema Pašića (zamjenik direktora Klinike u Berlinu) koji je pojasnio zdravstveni projekt ocijenjen najboljim u svijetu.

Kardiovaskularna bolest

- To je najveći hit u medicini u svijetu. Ugradnja jedne valvule - ventila u srce, ne klasičnom kirurškom metodom već pomoću katetera, zahvat koji se već dugo pokušava napraviti u medicini, kazao nam je dr. Pašić, visoko ocjenjujući skup u Orašju te rad male Županijske bolnice u Orašju u kojoj se postižu, istaknuo je, veliki uspjesi. Uostalom, zbog toga i dr. Pašić svake godine upravo Orašje bira za svoj godišnji pregled zdravlja.

Prof. dr. Mijo Bergovec s Medicinskoga fakulteta u Zagrebu ističe značenje preventive u liječenju kardiovaskularnih bolesti.

- Nedovoljni se napori ulažu u brigu za zdrave da ne bi oboljeli. Previše je rizičnih čimbenika koji se malo prezentiraju. Prije pojave infarkta na čak 80 posto rizičnih čimbenika sam pacijent može utjecati, kako ne bi došlo do kobnih posljedica. Ako netko nakon infarkta ponovno ne uvažava čimbenike rizika, opasnost od ponovnog infarkta je 50 posto. Smatra se da oni koji dožive infarkt, čak njih 20 posto , ne uspiju doći do bolnice, a do 15 posto njih, nažalost, umre u bolnicama, istaknuo je dr. Mijo Bergovec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?