HDZ BiH u Zagrebu

Poziv da se Hrvatima iz BiH zadrži biračko pravo u RH

Čocić
Vl foto
19.05.2010.
u 15:06

HDZ BiH se protivi izmjenama Ustava i zakona na štetu Hrvata u BiH i traži potporu za ustavne promjene u BiH

Predsjednik RH Ivo Josipović primio je jučer izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem. Čović je izvijestio predsjednika Josipovića o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, položaju hrvatskog naroda u BiH, poziciji HDZ-a BiH, te pripremama stranke za predstojeće opće izbore 2010. godine. Također, bilo je riječi i o promjenama Ustava Republike Hrvatske koji se nalaze u saborskoj proceduri.

Slična stajališta

- HDZ BiH želi da se zadrži dosadašnje glasačko pravo koje se definira Ustavom RH, a kada je u pitanju XI. izborna jedinica. Također, iznimno me veseli što je HDZ BiH imao taj privilegij da tri puta izravno razgovara s dr. Ivom Josipovićem otkako je inauguriran za predsjednika Republike Hrvatske. BiH je evidentno jedan od prioriteta u njegovoj politici i ono što će on raditi u predstojećem razdoblju”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Sugovornici su se složili kako sva tri konstitutivna naroda moraju biti jednakopravna, a da BiH ide k euroatlantskim integracijama. BiH pripada predstavnicima sva tri naroda, a RH podržava upravo takav koncept i uvijek će ga podržavati”, istaknuto je. Čović je izrazio spremnost surađivati sa svim strankama u BiH najavljujući izbornu pobjedu i sudjelovanje u reformi Ustava.

- HDZ BiH će do kraja zaštititi ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Cilj HDZ-a BiH je osigurati minimalno 130.000 glasova na općim izborima u BiH i dobiti hrvatskoga člana Predsjedništva, rekao je Čović koji je predsjedniku RH uručio Izborni program HDZ-a 2010.-2014. te ga pozvao da posjeti BiH.

Susret s Kosor

Čović je jučer razgovarao i s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem. Na sastanku se razgovaralo i o projektima u BiH koji se financiraju iz proračuna RH. Čović je izrazio zadovoljstvo stajalištima HSS-a koje podupire jednaku poziciju Hrvata u BiH. Izaslanstvo HDZ-a danas će razgovarati s premijerkom i predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor te predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?