IZVJEŠĆE RS-a

Poziciju visokog predstavnika treba ukinuti

dodik inzko
Dejan Moconja
13.11.2011.
u 11:47

Instituciji visokog predstavnika se spočitava i to što su u brojnim slučajevima upravo oni donosili odluke umjesto sudova pred kojima su se vodili sporovi

Republika Srpska traži hitno ukidanje pozicije visokog predstavnika u BiH, s ciljem obnove ustavne vladavine i vladavine zakona u BiH, navodi se u šestom izvještaju RS-a upućenom Vijeću sigurnosti UN-a, koji je, uz pismo predsjednika Republike Milorada Dodika, dostavljen glavnom tajniku UN-a i članicama Vijeća sigurnosti. Republika Srpska smatra da, nakon 16 godina mira, jednostavno nema opravdanja za daljnju prisutnost visokog predstavnika u BiH, koji krši ljudska i demokratska prava građana BiH, sprječava ekonomski razvoj, usporava EU integracije i podriva postizanje konsenzusa u državi.

U izvještaju se ističe da je visoki predstavnik u BiH nastavio s nezakonitim radnjama i dramatično prekoračio svoj mandat iz Aneksa 10 Daytonskog sporazuma, koji mu daje ovlasti kao koordinatoru aktivnosti međunarodne zajednice i posredniku između domaćih strana. “Umjesto da poštuje ovaj mandat, visoki predstavnik je nastavio donositi odluke kojima se poništavaju zakonske radnje ustavnih tijela BiH. Isto tako, nastavlja prisvajati pravo da nameće izvanraspravne kazne za pojedince po kratkom postupku - bez procesa ili mogućnosti žalbe. Visoki predstavnik je čak nedavno tvrdio da mu Ustav BiH daje ovlasti da “rješava političke i proceduralne sukobe”.

Svi koji su pročitali Ustav BiH znaju da on visokom predstavniku ne daje nikakve ovlasti”, naglašava se u tekstu. U izvještaju se dodaje da visoki predstavnik pogrešno tvrdi da je vrhovni autoritet u pogledu provođenja Daytonskog sporazuma u cjelini, a da u stvarnosti taj sporazum nedvosmisleno ograničava pravo tumačenja visokog predstavnika na tumačenje “na terenu” Aneksa 10, čiji je naslov “Sporazum o civilnom sprovođenju mirovnog rješenja”. “U Aneksu 10 se navodi: ‘Visoki predstavnik je vrhovni autoritet na terenu u pogledu tumačenja ovog sporazuma o civilnom sprovođenju mirovnog rješenja.’ Odnedavno, visoki predstavnik, konkretno, tvrdi da je visoki predstavnik uveden da bi tumačio Ustav BiH. Ponovno, tvrdnje visokog predstavnika su u potpunoj suprotnosti sa zakonom; Ustavom se pravo tumačenja sasvim jasno daje Ustavnom sudu, a ne visokom predstavniku”, konstatira se u izvještaju RS-a. Kao još jedan od razloga zbog kojeg pozicija visokog predstavnika mora biti okončana, ističe se njegovo kontinuirano podrivanje postizanja konsenzusa između konstitutivnih naroda u BiH i da je njegov nepovoljan utjecaj na politiku u BiH evidentan kada je riječ o zastoju u formiranju novog Vijeća ministara BiH.

“SDP, najveća bošnjačka stranka, ima maksimalističke zahtjeve, nadajući se očigledno da će visoki predstavnik priteći u pomoć. Ova nadanja nisu nerazumna; kada je SDP na početku godine vodio formiranje Vlade na razini Federacije, koju je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) proglasilo nezakonitom, visoki predstavnik je intervenirao poništavanjem odluke SIP-a”, podsjeća se u izvještaju RS-a Vijeću sigurnosti UN-a. RS ukazuje i da su usuglašena nastojanja visokog predstavnika da centralizira vlast u Sarajevu dovela do nevjerojatnog rasipanja i neefikasnosti, te kako je posljedica ovoga opasnost od daljnje centralizacije

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
14:19 13.11.2011.

Bravo Mile. Jedini imas petlju da kazes istinu.

OL
oldday
11:18 14.11.2011.

Ne laje kuca radi sela nego sebe radi! Kooperacija hrvatskog političkog vođstva sa ekstremnim Srbima već se jednom razbila o glavu Hrvatima u BiH i ostavila ih u neravnopravnom položaju u BiH. Umjesto da su iskreno sa A BiH išli do Drine, predali su Posavinu Srbima, oduzeli životnu osnovu Hrvatima srednje Bosne, i sveli Hrvate na procenat nacionalne manjine. Može li mi netko argumentirano odgovoriti na slijedeće pitanje: Zašto bi suradnja sa ekstremnim Srbima sada polučila bolje rezultate? Pa ne vjerujete valjda da Dodik iskreno želi dobro Hrvatima u BiH?

BR
Bralo
13:55 14.11.2011.

@oldday. Bravo za komentar. Niko razuman ne moze to objasniti sta Hrvati dobiju sa prijateljstvom sa Dodikom. Prosli put u ratu Srbi su dobro profitirali sa time a Hrvati izgubili najljepsi i najbogatiji dio BIH. Pa zar povijest nam nista ne znaci?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?