Pridruživanje EU

Povjerenstvo i Kolegij za europske integracije u BiH

Sastanak
12.07.2012.
u 09:27

Predviđeno je uspostavljanje tri razine interinstitucionalnog karaktera

Uz provedbu presude “Sejdić i Finci“ glavna tema sastanka stranačkih lidera u petak u Banjoj Luci treba biti sustav koordinacije u procesu europskih integracija. EU je više puta, uključujući i sastanak u Bruxellesu, naglasio kako želi da u procesu integracije u EU iz BiH dolazi “jedinstven glas“, što znači da žele izbjeći različite pristupe, tumačenja i postupke unutar BiH u procesu pregovaranja s EU.

Prijedlog u BiH

Domaći i europski stručnjaci su sačinili prijedlog modela unapređenja koordinacije, uvažavajući ustavno uređenje BiH i nastojeći uspostaviti odgovarajući mehanizam postizanja jedinstvenog glasa BiH prema EU. Predloženi model ne podrazumijeva promjenu nadležnosti utemeljenih na ustavnom uređenju niti mijenja postojeći sustav odlučivanja u BiH. Prijedlog je utemeljen na kombinaciji međuinstitucionalnih tijela i pojedinih institucija nadležnih za poslove koordinacije na svakoj razini vlasti. Pri tome je uzeto u obzir iskustvo novih država članica EU, kao i država regije koje su uključene u proces europskih integracija. Predviđeno je uspostavljanje tri razine interinstitucionalnog karaktera. Prva je tehnička razina, koja obuhvaća radne skupine kao forume za međuinstitucionalni dijalog. Novim mehanizmom koordinacije predviđa se formiranje 34 radne skupine, a prema rasporedu pravne stečevine EU (acquis-a) na pregovaračka poglavlja. Za članove radnih skupina se imenuju predstavnici ministarstava i drugih tijela uprave nadležnih za pojedine oblasti u BiH, bilo na državnoj ili entitetskoj razini, kao i Brčko Distrikta. U radne skupine za poglavlja koja spadaju u nadležnost županija bili bi imenovani i predstavnici županija sukladno dogovorenom načinu.

Politička razina

Srednju razinu čini Povjerenstvo za europske integracije koje okuplja predsjedatelje radnih skupina i predstavlja mogući mehanizam za rješavanje eventualnih sporova na prethodnoj razini. Povjerenstvo je zamišljeno kao jedno od ključnih interinstitucionalnih tijela koje usmjerava cjelokupan proces europskih integracija. Tu će se razmatrati bitna pitanja u procesu europskih integracija, te formulirati ključna politička pitanja na koja trebaju odgovoriti politička tijela. Treća je politička razina, u vidu Kolegija za europske integracije kojeg bi činili predsjedatelj Vijeća ministara, entitetski premijeri i gradonačelnik Brčkog, ministar vanjskih poslova i ministar financija i riznice BiH. Kolegij bi bio forum za rješavanje spornih pitanja koji u prethodnim fazama nisu mogli biti riješeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?