Borba s prirodom

Povećana potražnja za lijekovima koji ublažavaju simptome alergija

Alergija
08.06.2012.
u 10:08

Lijekovi se uzimaju kako bi se spriječilo curenje nosa, kihanje, kašalj, suzenje očiju...

Kada se napokon riješite svih nuspojava koje prate sezonske prehlade, iako je vanjska temperatura zraka i do 30 Celzijevih stupnjeva, ponovno sebe možete uhvatiti kako kišete, kako vam curi nos, a u grlu vas neobično škaklje.

Najteži simptomi

Moguće je da imate alergiju na pelud ili na trave koje su posebno aktivne u vrijeme proljeća i ljeta. Klasični simptom alergije koji ne ide uz prehladu je svrbež. Alergičare svrbe i nos i oči, a ponekad i uši i usta. Za ljude alergične na pelud drveća najteži simptomi javljaju se od ožujka do svibnja, kad cvjeta drveće. Lipanj i srpanj najteži su za one alergične na trave, dok za alergične na ambroziju najteži simptomi traju od sredine kolovoza pa do listopada. Osim toga, prehladu uzrokuje virusna infekcija i obično traje pet do 10 dana. Simptomi alergije traju daleko duže, dokle god postoje alergeni u okolini. Alergije potiču tvari poput peluda, prašine ili kućnih ljubimaca i javljaju se uglavnom sezonski. Uz to, prehladu može pratiti temperatura i bol u mišićima. Alergije, s druge strane, prati umor, no ne i temperatura. Najranije počinje sezona polenacije drveća – u veljači i ožujku (najranije počinje cvjetati lijeska, a lipa cvjeta tek u lipnju). Najčešći uzročnici alergije su breza, lijeska, bagrem, lipa, čempres, borovi. Trave cvatu od travnja do srpnja, a simptome alergije najčešće uzrokuju mirisavka, vlasnjača, zob, repak, raž i žitarice. Najkasnije nastupa sezona polenacije korova – od kolovoza do listopada. Zlatnica, limundžik (ambrozija), crkvina, pelin i trputac najčešći su uzročnici alergije među korovima. Kako simptomi znaju trajati duže vrijeme, a često mogu biti i neugodni, mnogi posežu za lijekovima kako bi ih ublažili. Koliko je to česta pojava, potvrdili su nam i u mostarskoj ljekarni Lupriv, gdje su nam kazali kako je potražnja za tim lijekovima povećana.

Liječnička preporuka

- U većini slučajeva ide liječnička preporuka kalcija s vitaminom C šumećim, antihistanimici prije svega Allegra, Flonidan, u većini slučajeva ide i Rinolan, kazali su nam iz ove ljekarne. Dodala je kako je upravo sada pojava rinitisa odnosno curenja iz nosa, kihanje, svrab u očima, suzenje očiju, nekome i kašalj dominantna, a ponekad se javlja i dermatitis odnosno svrbež kože. Kako se što prije žele riješiti simptoma koji ih muče, pacijenti obično sami traže neke lijekove, a da i nisu konzultirali liječnika. Međutim, to je često pogrešno. - Jedino što im mi možemo preporučiti je kalcij s dodatkom vitamina C jer ne ide na recept. Flonidan ide na liječnički recept, mada već svatko za njega zna. Ako znate da ste ga prije koristili, da vam je pomogao i da vam ga je liječnik preporučio mi ga možemo izdati, ali samoinicijativno uzimanje lijekova nije poželjno, kazali su iz ljekarne. Što se tiče cijena, Flonidan je četiri marke i u pakiranju ima doza za 10 dana, dok Allegra nova, primjerice, košta 7,80 KM. U svakom slučaju, olakšajte sebi da ne dođe do simptoma alergije, a ako dođe kontaktirajte svog liječnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?