Promjena

Potvrđena nova parlamentarna većina u FBiH

Parlament
07.09.2012.
u 09:36

Zastupnički dom Parlamenta FBiH u ponovljenoj proceduri promijenio rukovodstvo

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH drugi put je izglasao smjenu Denisa Zvizdića (SDA) i Stanka Primorca (HSP) s dužnosti predsjedatelja i dopredsjedatelja ovog tijela zakonodavne vlasti.

Legalnost procedure

Nakon što je Ustavni sud FBiH osporio legalnost procedure sazivanja lipanjske sjednice na kojoj je izglasana smjena Zvizdića i Primorca, nova parlamentarna većina je jučer obnovila zahtjev i više nego dovoljnom većinom od 56 zastupnika uklonila kadrove SDA i HSP-a iz parlamentarnog rukovodstva. Time se potvrdilo da je parlamentarna većina u kojoj su SDP, dva HDZ-a i SBB, još uvijek aktualna, usprkos previranjima na političkoj sceni BiH. Za razliku od prvog pokušaja smjene, Zvizdić i Primorac su mirno prihvatili odluku većine o svom razrješenju. Izjavili su kako im je bila čast rukovoditi radom ovog doma. Za novog predsjedatelja Zastupničkog doma ponovno je izabran Fehim Škaljić iz SBB-a, a za dopredsjedatelja Tomo Vidović iz SDP-a. Njih dvojica su nakon presude Ustavnog suda morali napustiti dužnosti, iako je bilo jasno kako će se vrlo brzo vratiti. Predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Jasenko Selimović pojasnio je kako je ponovoljeni zahtjev za promjenu u rukovodstvu potpuno logičan imajući u vidu da Zvizdić i Primorac više ne uživaju povjerenje većine zastupnika. Potvrdio je to, kaže, i broj zastupnika koji su glasovali za njihovu smjenu.

Pitanje vlasti


Brojni drugi zastupnici također su upozorili da je neophodno što prije razriješiti pitanje vlasti u Federaciji BiH. Tako je Spomenka Mičić, koja je u Zastupnički dom izabrana kao kandidatkinja Stranke za BiH ustvrdila da je izbor predsjednika Federacije bio neustavan, kao i mnoge druge odluke u Parlamentu.

-Pozivam sve nas da se od ovog trenutka oslobodimo strasti za vlašću i svega onog što ometa naš rad, kazala je Mičić. Munib Jusufović iz SBB-a je otišao i korak dalje pa je kazao da su neustavni i predsjednik i Vlada Federacije. U svakom slučaju, novoj parlamentarnoj većini od jučer je omogućeno da u potpunosti rukovodi zakonodavnom vlasti u Federaciji. Hoće li uskoro u potpunosti preuzeti i izvršnu vlast znat će se nakon odluke Ustavnog suda FBiH o slučaju ostavke ministra Desnice Radivojevića. Trenutačno imamo situaciju u kojoj Vlada i uprave javnih poduzeća ne odražavaju volju parlamentarne većine. Upitno je koliko ovakva situacija može potrajati i kakve će biti posljedice po ukupno funkcioniranje vlasti u entitetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?