Vatrena stihija

Potrošeni milijuni, a nema tko gasiti vatru

vatra
20.07.2012.
u 09:41

Helikopteri Oružanih snaga BiH dobili gorivo, gase požare od Hercegovine do Bosne, čeka se pomoć iz RH

Čim su Oružane snage BiH dobile zalihe goriva od Vlade FBiH, njihovi helikopteri krenuli su gasiti nekoliko velikih požarišta koji posljednjih deset dana gutaju hektare šume i niskog raslinja.

U Hercegovini najteže

Najteže je u Hercegovini gdje je i jučer izbio veliki požar u okolici Međugorja, Ljubuškog i Konjica, zbog čega je cijeli grad jučer bio obavijen dimom. Stanje na požarištima u tomislavgradskoj općini jučer se “smirilo” u odnosu na dva dana ranije kad su morali spašavati obiteljske kuće. Načelnik za Civilnu zaštitu Jozo Jakić kaže kako je helikopter Oružanih snaga gasio požar kod Čobanovića. “Obećani kanaderi iz baze Divulje u RH nisu došli zbog požara koji bukte diljem Hrvatske, ali im je obećano da će stići dva kanadera, ako ne iskrsne nešto nepredviđeno, neki novi požar u RH”, kazao je Jakić. Na požarištu oko Konjica zbog mina i nepristupačnog terena zatražena je pomoć od Federalne uprave Civilne zaštite, Oružanih snaga BiH i EUFOR-a. I u RS-u je stanje katastrofalno. Šumski požari koji su izbili prije pet dana na području Lađanice kod Glavatičeva, proširili su se preko Orahova i Zaspilice, prema Račici i selu Dužani. Gore hektari borove šume iznad Srebrenice. Vatrena stihija zahvatila je područje od naselja Kozarica do neposredne blizine TV repetitora Kvarc. Šumski požar koji je 8. srpnja izbio u području Župeljeva, u općini Olovo, stavljen je pod nadzor. I požari na području općine Trebinje stavljeni su pod nadzor nakon intervencije helikoptera Oružanih snaga BiH.

Gdje su nestali milijuni?

Dok vatrogasne službe, djelatnici civilne zaštite lošom opremom i još lošijim voznim parkom, nadljudskim naporima pokušavaju sanirati stanje na terenu u institucijama kao što je Civilna zaštita FBiH i RS-a, troše se novci na administrativne poslove, seminare, vježbe. Primjerice Civilna zaštita Federacije BiH u kojoj osam godina nije napravljena nikakva revizija poslovanja potrošeno je više od 123 milijuna maraka. Ništa nije bolja situacija u RS-u čija Vlada s Crnom Gorom godinama dogovara kupovinu kanadera, što treba odobriti Vijeće ministara BiH. Situacija u vatrogasnim službama širom BiH veoma je loša. Pojedine službe voze vatrogasna kola stara i po 30 godina. Obeshrabrujuće plaće, loša oprema, manjak djelatnika, razlog su zbog kojih se i za najmanje požarište, mora u pomoć zvati vojska. Budući parkovi prirode gore danima, ali dok požar ne dođe do kuća nitko ne intervenira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?