katastrofa

Potres od 6,3 stupnja zatresao N. Zeland, najmanje 65 poginulih

potres (1)
AFP/Pixsell
22.02.2011.
u 07:28

Mnogi su još pod ruševinama pa se pretpostavlja da će broj poginulih još rasti

Potres koji se dogodio u Christchurchu na Novom Zelandu u 13 sati po lokalnom vremenu prouzročio je velike štete, a prema posljednjim informacijama, najmanje 65 osoba je poginulo.

Mnogi su još pod ruševinama pa se pretpostavlja da će broj poginulih još rasti.

Prvi potres bio je jačine 6,3 stupnjeva po Richteru (na dubini od 4 kilometra) s epicentrom 5 kilometara od grada, a nakon njega uslijedilo je nekoliko slabijih podrhtavanja tla. Nakon 15 minuta još je jedan potres jačine 5,6 stupnjeva zatresao Christchurch.

- Možda svjedočimo najmračnijem danu u povijesti Novog Zelanda - kazao je novozelandski premijer John Key za lokalnu televiziju.

Inče, u rujnu prošle godine Christchurch je također pogodio potres jačine 7,1 stupnjeva po Richteru (na dubini od 10 kilometara), međutim tada nitko nije poginuo, a šteta je bila znatno manja.

U potresu je uništen toranj 147 godina stare katedrale, a u trenucima dok su se pročelja i zgrade urušavali ljudi su spas tražili bježeći u parkove. Uništene su i ceste, a mnoge je na nekim mjestima tlo podiglo do jednog metra u zrak. Dok je trajao potres, 80 posto grada ostalo je bez struje, prekinute su telefonske linije pa tako i ona hitne službe.

- Vidio sam mnogo razrušenih zgrada te mnogo stakla i opeke na cestama. Srušen je i jedan most, a mnoge su ulice poplavljene zbog uništenog vodovoda - riječi su jednog svjedoka tragedije.

Privremeno je zatvorena i zračna luka.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije