Susreti

Potpora vodstva Hrvatske jednakopravnosti Hrvata u BiH

susreti
VL FOTO
08.10.2011.
u 13:43

U jednosatnom razgovoru razmatrali su se politički problemi u BiH, provedba izbornih rezultata, socijalnim i ekonomskim poteškoćama...

Na marginama jesenskog zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a u Dubrovniku dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je razgovarao s predsjednikom RH Ivom Josipovićem te predsjednicom Vlade i HDZ-a Jadrankom Kosor.

Hrvati konstruktivni

- Dobio sam apsolutnu potporu za ono što radim od predsjednika Josipovića. On je izrazio zabrinutost jer BiH duže od godinu dana nema vlasti, ali je snažno podržao jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda. Po njemu legitimni predstavnici Hrvata trebaju biti u vlasti jer je to preduvjet da BiH krene normalnim tijekom”, rekao je Čović. U jednosatnom razgovoru razmatrali su se politički problemi u BiH, provedba izbornih rezultata, socijalnim i ekonomskim poteškoćama, ali i posljednjim izgredima (nap.a, očigledno oko navijačkih sukoba) te izborima u Hrvatskoj. Najviše vremena razgovaralo se oko uspostave Vijeća ministara. 
“Izvijestio sam predsjednika RH da je iz Sarajeva stigla jedna teška obmana da su Hrvati krivi, odnosno ja osobno za propast pregovora u Brčkom. Istina je da ti pregovori nisu propali, a ako ih pak netko želi na taj način označiti, onda nismo mi strana koja je bilo kako doprinijela da se to dogodi. Mi smo na sve moguće načine bili konstruktivni od početka do kraja. Hrvatska je strana jedina koja zagovara BiH i to europsku BiH u kojoj će biti jednakopravni Hrvati, Bošnjaci i Srbi”, dodao je Čović.

Potpora HDZ-u RH

On je predstavio i očekivanja oko uspostave vlasti u županijama, napose dvjema sa sjedištima u Mostaru i Travniku gdje je dogovoreno da vodeće hrvatske i bošnjačke stranke naprave vlast, kao i oko Vijeća ministara te stanja oko federalne Vlade. Čović je s premijerkom Jadrankom Kosor razgovarao oko predstojećih izbora te očekivanja od ove stranke u tome procesu. Pri tome je Čović istaknuo kako HDZ BiH čvrsto stoji uz HDZ Hrvatske. 
“Što se tiče HDZ-a u BiH, on čvrsto stoji iza HDZ-a i to nije upitno. Na koji način ćemo ići na izbore to tek trebaju dogovoriti stranačka, odnosno tijela HNS-a na sastancima koji će biti sljedećeg tjedna”, rekao je Čović.

Komentara 1

KI
kitikat
23:12 08.10.2011.

vec si jednakopravan Covicu,netrebas ici u Zg da ti i oni to kazu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?