Na granici s EU

Potpisani ugovori da BiH ne bi ostala u getu

sporazum
Foto: Tomislav Krasnec/VLM
1/4
19.06.2013.
u 17:24

Vesna Pusić potpisala je danas u Bruxellesu sporazume o graničnom prometu i graničnim prijelazima te zajedničku izjavu o tumačenju i primjeni Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij BiH

Nakon političkih problema s potpisnikom i sadržajem ugovora o granici, Hrvatska i BiH su napokon jučer sklopile dva ugovora koji će omogućiti da BiH ne bude geto. Od 1. srpnja, naglasio je europski povjerenik Štefan Fuele, Europska unija dolazi na granicu Bosne i Hercegovine i ovi su sporazumi važni jer omogućavaju normalan nastavak života i prilagođavanje toj novoj činjenici.

- Potpisivanjem ovih sporazuma omogućen je nastavak normalnog odnosa ljudi i gospodarstva BiH i Hrvatske. Uspješan dogovor, ma kako bio težak, dokaz je predanosti svih čimbenika u BiH na našem europskom putu - rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Vesna Pusić i Vjekoslav Bevanda potpisali su sporazum o graničnom prometu i sporazum o graničnim prijelazima. Građani koji žive uz granicu Hrvatske i BiH, pod uvjetom da žive na manje od 5 kilometara od granice, uživat će u olakšanom režimu za prelazak granice nakon što ona 1. srpnja postane vanjska granica EU. Postoji mogućnost da se to pravilo u budućnosti proširi na sve koji žive do 30 kilometara od granice.

Neum za Ploče


To je jedan od detalja iz dvaju sporazuma koje su jučer potpisale RH i BiH. 
Vesna Pusić i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija potpisali su i treći dokument - zajedničku izjavu o tumačenju i primjeni Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij BiH u Neumu i kroz teritorij do luke Ploče. BiH je tim posljednjim dokumentom omogućila RH da olakšano prolaze kroz Neum nakon 1. srpnja, a Hrvatska i EU omogućile su BiH da nastavi koristiti luku Ploče kao da je bh. luka. Kroz luku Ploče BiH će moći izvoziti poljoprivredne proizvode životinjskog podrijetla koji inače nisu dopušteni u EU, a koje BiH izvozi u treće zemlje, pa će joj iznimno to biti dopušteno. 
- Ovo je drugi put u povijesti EU da se vrši promjena pravne stečevine kako bi se udovoljilo jednoj zemlji koja nije članica EU. Prvi put to je učinjeno s Kalinjingradom u korist Rusije, pri čemu je to bio blaži slučaj. Oni su tada dobili pristup kroz EU do vlastite luke, a mi sad dobivamo pristup kroz EU do hrvatske luke - rekao je Lagumdžija. Europski povjerenik za zdravlje Tonio Borg, koji je odobrio iznimku od europskih standarda u korist BiH, izjavio je kako se nada da će uskoro doći “vrijeme kad će proizvodi koje izvozi BiH biti potpuno u skladu s europskim standardima i neće više biti potrebna derogacija”. No, EU nije dopustila BiH da preko luke Ploče iz trećih zemalja uvozi hranu i proizvode koji ne zadovoljavaju standarde EU. Lagumdžija je izjavio da je to također dobro jer se time štite domaći potrošači.

Hrvatska, nova kvaliteta

Hrvatska i BiH imat će dva velika granična prijelaza, tzv. BIP-a ili inspekcijske granične postaje. To su Gradiška - Stara Gradiška i Bijača - Metković 2. Treći takav veliki prijelaz kod Ličkog Petrovog sela, koji je u pregovorima tražila BiH, zasad nije predviđen. Štefan Fuele naglasio je kako je otvaranje tog BIP-a ipak moguće u budućnosti ako se za to steknu uvjeti, odnosno kad BiH stekne uvjete za dobivanje dozvole izvoza svojih proizvoda životinjskog podrijetla u EU. To se posebno odnosi na mlijeko i mliječne proizvode, dodao je Fuele. Vjekoslav Bevanda čestitao je Hrvatskoj na ulasku u EU, ali čestitao je i Uniji na “prijemu jedne nove kvalitetne zemlje, nama susjedne Republike Hrvatske”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije