josip protega:

'Potpisali smo ugovor s Fimi medijom da udovoljimo Barišiću'

josip protega,ivo sanader (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
17.09.2012.
u 10:12

Čuo sam priče da nisam kooperativan i kako ne želim suradnju s Fimi medijom pa smo potpisali ugovor, rekao je Protega

Mladen Barišić preporučio mi je gospođu Nevenku Jurak, odnosno njezinu tvrtku Fimi media. Ja sam primio gospođu Jurak, a nakon tog prvog sastanka Fimi media nije dobila posao zbog toga što nam nije odgovarala njihova cijena. Gospođi Jurak tada sam kazao da ćemo ih zvati na natječaj kada budemo imali neki novi posao – kazao je Josip Protega, bivši predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke, svjedočeći danas u nastavku suđenja Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u aferi Fimi media.

>>HPB za 14 poslova Fimi mediji platio 9,3 milijuna kuna

Protega je objasnio da po njemu traženje Mladena Barišića da primi Nevenku Jurak za njega nije bilo odlučujuće, već je odlučujuća bila cijena koja po njemu nije bila povoljna. Kazao je i da bez Barišića do suradnje između Fimi medije i HPB-a vjerojatno ne bi došlo jer oni u HPB-u ne bi ni znali da ta agencija postoji budući da je 2006., kada je počela njihova suradnja, Fimi media bila relativno nepoznata agencija.

Sinkovićev otpor

Protega je kazao da je Barišić u to vrijeme bio državni tajnik u Ministarstvu financija i ravnatelj Carine te da su nakon tog prvog sastanka do njega dolazile priče kako nije kooperativan. Objasnio je da mu takve priče nisu odgovarale jer je HPB banka u državnom vlasništvu i trebala je podršku Vlade, Ministarstva financija i politike. Stoga je organiziran drugi sastanak između Nevenke Jurak, Barišića i Protege na kojem je potpisan okvirni ugovor u kojemu je precizirano da će se Fimi media pozvati na natječaj kad HPB bude imao nekakav posao.

– Mislio sam da je takav ugovor povoljan za banku i na neki način sam udovoljio Barišiću a da ne naštetim banci. Taj nas ugovor nije obvezivao jer smo uz Fimi mediju pozivali i druge marketinške firme – kazao je Protega.

Objasnio je da je odnos između njega i Barišića bio kooperativan, odnosno da ga je Barišić spojio s predsjednicima uprava i direktorima nekih javnih poduzeća te su na taj način neka od tih poduzeća postala klijenti banke. No, do zahlađenja odnosa između Barišića i njega ipak je došlo nakon što se Nevenka Jurak posvadila s Franjom Sinkovićem koji je bio direktor marketinga u HPB-u. Ta situacija dogodila se nakon što Fimi media nije prošla na natječaju zbog nepovoljne cijene, a prema Proteginim riječima Nevenka Jurak požalila se Barišiću, koji je nakon toga od Protege tražio da smijeni Sinkovića. No Protega, kako je kazao, tom zahtjevu nije udovoljio.

Sanader ga nije zvao

Protega je rekao i da su preko Fimi medije odrađivali sponzorstva nekih koncerata i Svjetskog rukometnog prvenstva, a odgovarajući na pitanje Jadranke Sloković, braniteljice Ive Sanadera, Protega je rekao kako smatra da su u sponzorstvu Svjetskog rukometnog prvenstva povoljno prošli jer je preko Fimi medije taj posao stajao milijun kuna, dok je Hrvatski rukometni savez direktno od HPB-a tražio da se uključe u sponzorstvo sa 4 milijuna kuna. Protega je, odgovarajući na pitanja Jadranke Sloković, kazao i da Sanader s njim nikada nije kontaktirao, a kada mu je predočen Barišićev iskaz iz istrage u kojem je Barišić naveo da je bio prisutan kad je Sanader zvao Protegu i rekao mu da za dio marketinških poslova angažira Fimi mediju, Protega je kazao:

– To nije istina, Sanader me nikad nije zvao.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije