KRIZA

Posušje nema novca za očuvanje zelenila, kružni tok u korovu

kruzni
Ivana Bešlić
16.07.2010.
u 07:56

Zamjenik načelnika općine Ferdo Landeka kaže da je nemoguće poboljšati sadašnji izgled gradskog zelenila

Trenutačni izgled zelenih gradskih površina u Posušju dokaz su nepostojanja radne skupine koja bi kvalitetno obavljala poslove isključivo na njihovu uređenju i koja bi mogla promijeniti sliku nemara.

Ni ideja, ni kritika

Godinama devastirane klupe u jedinom parku u glavnoj posuškoj ulici gdje su košare za smeće svojom dotrajalošću odavno izgubile na svrsi, samo je krajičkom oka primijećen prizor sredine u kojoj u posljednje vrijeme odzvanja teorija zaštite okoliša, a praksa za sobom ostavlja nešto sasvim drugo.

Savjesni građani pitaju - zašto?, a nadležni odgovaraju uvijek isto - novca nema, čekaju se bolja vremena. 
Zamjenik načelnika općine Posušje Ferdo Landeka samo je potvrdio trenutnu situaciju u kojoj je, kako kaže nemoguće poboljšati sadašnji izgled gradskog zelenila, kao i to da Općina nema jasno definiranu strategiju rješavanja ovog problema. - Kao najsiromašnija općina u regiji, teško je odgovoriti na koje se načine može uistinu promijeniti ovakvo stanje. Mogu samo istaknuti kako je u interesu svih nas da nam je okoliš čist i uređen. Svjesni smo da Posušje mora napraviti iskorak po ovom pitanju, ali se rješenja, zbog financijskih poteškoća općine, još uvijek ne naziru - kazao je Landeka i nadodao kako dio odgovornosti moraju snositi i sami građani, koji bi svojim ponašanjem mogli sačuvati barem postojeće.

Odnosno, Posušje nema financijske mogućnosti za održavanje zelenih gradskih površina koje se ugrubo svode tek na dva kružna toka na ulazima u grad i središnji park. Nema ni ideje za očuvanjem postojećeg kao ni glasne kritike na neredovno uređivanje travnjaka, cvijeća, drveća, zalijevanje, zasađivanje, kosidbu... koji su u potpunosti izostali. Novi kružni tok, dvije godine nakon završetka građevinskih radova i puštanja u promet, još je zakorovljen, prometni otoci također zapušteni. Okoliš oko spomenika branitelja nikad nije redovno održavan. Sredstva iz općinskog proračuna od 40.000 KM za komunalne usluge, prostorno uređenje 9000 KM te iznos uređenja spomenika hrvatskim braniteljima od 5000 KM sve je što bi podrazumijevalo brigu o zaštiti „gradskog ukrasa“.

Bez optimizma

Ništa optimističnije nije komentirao ni novoizabrani v.d. ravnatelja JP Komrad Damir Lončar, u čijoj je nadležnosti briga o zelenim površinama. Ističe da kadrovski Komrad može pokriti te aktivnosti, ali da je nemoguće očekivati izvršenje poslove za koje nema novca. U nedostatku sredstava građanima ostaje samo očekivati izradu detaljnog plana s naglašenim troškovnikom za uređenje zelenila Posušja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?