Hercegovina

Poštovati glazbenu baštinu, korijenje i izvor svoga postojanja...

katura
Željko Andrijanić
12.01.2012.
u 11:09

Uzrok utjecaja pojave turbo-folk glazbe treba potražiti ne samo u svijetu glazbe nego u jednom mnogo širem opsegu

Katarina Katura profesorica je u Osnovnoj glazbenoj školi u Grudama s kojom smo razgovarali o glazbi u ovim krajevima i odnosu mladih prema njoj te projektu “Glazbena baština zapadne Hercegovine”.

Dobri rezultati

- Prema funkcionalnoj glazbenoj metodi po kojoj je oblikovan plan i program rada naše škole, svako dijete ima glazbeni potencijal, te od rada i upornosti ovisi koliko će se taj potencijal razviti i ostvariti. Broj učenika koji nastavljaju svoje daljnje glazbeno obrazovanje u SGŠ, sudjelovanje i postignuti rezultati na federalnim natjecanjima, aktivna suradnja s Maticom hrvatskom te popunjena kinodvorana Grude prilikom održavanja koncerata, jasan su pokazatelj da mladi grudski glazbenici napreduju, a neki vide svoje ostvarenje i u profesionalnom glazbenom svijetu. Najpopularniji instrument u školi je glasovir, iako je u posljednje dvije godine veliko zanimanje i za gitaru. Katarina je bila jedna od urednica monografije “Glazbena baština zapadne Hercegovine”. - Radila sam zajedno s profesoricama Anitom Milićević i Tonćikom Kolobarić na monografiji.

Glazbena baština

Problem je dijelom bio nedostatak stručne literature s ovog područja te arhiva i fotografija na osnovu kojih bi se moglo lakše doći do cjelovite predodžbe o glazbenoj baštini.... Vjerujem da će monografija pomoći budućim naraštajima da poštuju narodnu i glazbenu baštinu, korijene i izvor postojanja, te stečeno sačuvaju. Iako se na području djelovanja glazbenih škola i njegovanja autohtone narodne glazbe bilježe veliki pomaci, ni naše prostore nije zaobišao utjecaj turbo-folk glazbe. Uzrok treba potražiti ne samo u svijetu glazbe nego šire.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?