Povjerenstva

Postojanje različitih povjerenstava BiH stoji dva milijuna KM

vijeće
09.10.2013.
u 08:57

Naknade od nekoliko tisuća KM daju kao dodatnu zaradu stalnim zaposlenicima

Vijeće ministara BiH za plaće članova više od stotinu različitih povjerenstava i drugih radnih tijela godišnje izdvoji oko dva mil. KM. Ured za reviziju rada državnih institucija tvrdi da se naknade od nekoliko tisuća maraka isplaćuju pojedincima pored redovitih plaća. Isplate se obavljaju kroz različite vrste stavki, kao što su naknade po ugovorima o djelu, za privremene poslove, isplate stimulacije na plaću i slično. Revizori u svojim izvješćima upozoravaju kako se sporna povjerenstva često formiraju bez rokova za završetak posla i s unaprijed određenim naknadama bez obzira na rezultate. U tom smislu, članstvo u povjerenstvu nerijetko dolazi kao dodatni bonus na plaće zaposlenika u institucijama BiH. Uobičajena je praksa da se povjerenstva sastaju i rade tijekom redovitog radnog vremena. Kroz ovakav princip rada, ispada da njihovi članovi istodobno primaju plaću za redovit rad i ostvaruju naknadu za rad u povjerenstvima. Analiza revizora pokazuje da je uspostavljena praksa da se naknada povjerenstvima i drugim radnim tijelima određuje unaprijed i da se ne dovodi u vezu s rezultatima rada. Takva praksa omogućuje pojedincima da redovito primaju naknadu bez obzira na njihov rad i doprinos rezultatima koje povjerenstvo ostvari. I sami članovi povjerenstva su tijekom provedbe revizije isticali da su neka povjerenstva po broju članova “glomazna” i da su samim tim neefikasna. Navode da rad povjerenstava nije usmjeren prema ostvarivanju rezultata i postizanju ciljeva. Iako je problem evidentan godina, nad njima nije uspostavljeno primjereno praćenje.

“Nadzor rada povjerenstava nije organiziran na način da osigurava efikasno i ekonomično korištenje proračunskih sredstava. Izostalo je mjerenje i usporedba postignutih rezultata s ciljem davanja odgovora opravdavaju li povjerenstva svoja postojanja i korištenja javnih resursa, a postojeće prakse osnivanja povjerenstava, njihov rad i rezultati koje one postižu ostavljaju prostora za rastrošnost i neekonomično korištenje javnih sredstava”, smatraju u Uredu za reviziju rada institucija BiH. Zbog toga traže da Vijeće ministara BiH uspostavi jasne kriterije i definira pravila za formiranje povjerenstava i drugih radnih tijela koja će institucijama BiH pomagati u radu. Traže da prilikom osnivanja povjerenstava i drugih radnih tijela definiraju jasne zadatke i mjerljive rezultate koji se trebaju ostvariti, a koji će biti osnova za praćenje učinkovitosti njihova rada. Isplata naknada za rad u povjerenstvima treba se temeljiti na rezultatima koje njihovi članovi ostvare.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?