Novo zaoštravanje

Poštivanje Hrvata ili novi izbori u BiH

sda
VL FOTO
23.10.2011.
u 12:12

Svu krivnju za neuspostavu vlasti Tihić prebacio na dva HDZ-a kazavši da ne žele popustiti oko hrvatskih pozicija u vlast

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić založio se za održavanje izvanrednih izbora u Bosni i Hercegovini ako se do nove godine ne postigne dogovor o ustroju Vijeća ministara optužujući dva HDZ-a za blokiranje ovog procesa, na što je glasnogovornik ove stranke Mišo Relota odgovorio kako je očito da se radi o pokušaju konačnog slamanja Hrvata.

“Ako do nove godine ne formiramo Vijeće ministara, tada bi već trebalo razmišljati o izvanrednim izborima. Mogućnost izvanrednih ili pak prijevremenih izbora nije predviđena u zakonu i to bi se moralo riješiti kao prethodno pitanje”, rekao je Tihić. Dodao je kako ne misli da bi novi izbori značajno promijenili političke odnose u Parlamentu BiH. Za posljednju krizu oko neuspostave vlasti optužio je dva HDZ-a koji, prema njegovim riječima, uvjetuju uspostavu vlasti na državnoj razini rekonstrukcijom Vlade Federacije BiH iz koje su bošnjačke stranke isključile dva HDZ-a za koja je glasovalo 90 posto Hrvata na posljednjim izborima.

“Ponašanje HDZ-a je prevršilo mjeru. Sad su spremni u Vladi FBiH dati jedno hrvatsko ministarstvo SDP-u. OHR je za Vijeće ministara predlagao jednog ministra i predsjedatelja, a sad im dajemo dvoje ministara i oni ni to neće”, rekao je Tihić. 
Predsjednik SDA je osudio i istup predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je optužio bošnjačke političare da žele stvoriti centraliziranu državu na štetu Srba i Hrvata.

“Smatram da su Bošnjaci žrtve velikosrpskih i velikohrvatskih politika, što je potvrđeno i u haaškim sudovima. Na to se moralo reagirati, jer se osporava BiH, koja je trajna, povijesna, zemljopisna i politička kategorija, a entiteti su, najblaže rečeno, nastali kao posljedica ratnih sukoba”, dodao je Tihić. 
Istodobno, glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota je odgovorio kako su riječi čelnika SDA, kojega je nazvao glasnogovornikom velikobošnjačkog projekta, potvrda pokušaja konačnog obračuna s Hrvatima u BiH. 
“U pitanju je projekt kojem je konačni cilj ukidanje županija i udar na Hrvate te stvaranje unitarne bošnjačke državice u Federaciji BiH. Hrvati bi u tom slučaju trebali biti folklorna skupina bez prava”, rekao je glasnogovornik Relota.

Dodao je kako je bošnjačka politika SDP-a i SDA pokazala “gramzivu težnju da licitiraju s hrvatskim pozicijama što nije prihvatljivo”. Prema njegovim riječima, glavni krivac za posljednju krizu u BiH jest bošnjačka politika koja nastoji posve ignorirati hrvatsku političku volju u zemlji.

Ključne riječi

Komentara 9

CI
cinbenik
12:51 23.10.2011.

Uvesti nove stranke kao i tablice bez oznaka grada i opcine,jer taj potez medjunarodne zajednice nas je spasio i napravio prometnim,inace politikom SDA i HDZe,a svakako i SDS,i njihovim idejama koje su pokazali na tablicama,bi nas sveo u torove i zivjeli bi u krugu od 20km.Na svu srecu spasise narod sa tablicama bez oznaka mijesta iz kojih dolaze i napravise BiH prometnim.Takav potez bi trebalo povuci i u politici i imena stranki zamijeniti brojevima, tj.siframa,kako bi narod mogao birati demokratski i to sve kada prodje izvjesno vrijeme(5god),ove stare iz pacije skole izbaciti i svakom poimenke zabraniti bavljenje politikom i iseljaj iz BiH sledeci 10 god.Pa da vidis.

Avatar guten_tag
guten_tag
20:21 23.10.2011.

nitko nema pravo nametati drugima protuzakonita rješenja. nemaju sda i sdp što dati hrvatima . njima to pripada po zakonu i ustavu . ako ne poštuju zakon treba ih sankcionirati . međutim bezakonje podržava međunarodna zajednica i to je loše . žrtve su jedan mali narod koji e bori za goli opstanak iako je najzaslužniji za opstanak bosne i hercegovine . referendum , organiziranje obrane hrvatska republika herceg bosna sa vojnom komponentom hvo . bošnjaci bi bili poraženi i protjerani da hrvatska nije pomogla . hrvatska je to morala napraviti iz svojih strateških interesa .

CI
cinbenik
12:41 23.10.2011.

Ope laz,HDZei su dobili 90% nerastjerani Hrvata iz BiH,a ne Hrvata iz BiH koje su HDZei rastjerali svojom \"mudrom\" HDZe politikom sa svoih ognjista i za cija se ognjista HDZe ni danas nezalaze jer je to protivno njihovoj politici koja se zalaze samo za HDZe regiju.Znam samo da ovakva politika i ekonomska situacija u BiH ce rastjerati i ono malo Hrvata koji nisu iz HDZe regije,a ona je u svakom slucaju neupitna i etnicki skoro cista.Muslimani jesu sve radikalniji,ali zajedno tonu sa Hrvatima,ali i to odgovara HDZe politici i njhovoj regiji ,a Hrvatima koji su vani te regije sigurno ne,obzirom na radikalnost u porastu kod Muslimana.Izborima se nece nista posebno rijesiti,nego ukidanjem stranaka koje su nas uvele i vodile kroz rat i dovele u ovakuvu situaciju,ali i to je nemoguca misija kada su te dvije stranke HDZe i SDA stavile i drze na kazanu sve svoje birace i dalje ih stiteci od nasrtaja drugih,a oni zajedno pokradose gdje god sta ima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?