PREGOVORI

Postignut dogovor za HNŽ, slijedi srednja Bosna

lasić
VL FOTO
12.10.2011.
u 09:23

Zajedno u vlasti dio ‘platformaških’ stranaka SDP i SDA s dva HDZ-a i bez HSP-a i Boljitka

Čelnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka, kako doznajemo, postigli su dogovor oko zajedničke uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji čime je više od godinu dana nakon izbora otkočen ovaj proces u jednoj od dviju mješovitih hrvatsko-bošnjačkih županija u Federaciji BiH. 
Dogovor su postigli čelnici županijskih organizacija u HNŽ-u, HDZ-a BiH Denis Lasić, HDZ-a 1990 Mate Lasić, SDP-a BiH Aner Žuljević i SDA Salko Sokolović.

Isti raspored

Dogovorom se predviđa da bošnjački i hrvatski politički blok imaju po šest ministarskih mjesta u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije. Denis Lasić bit će budući premijer, a dva HDZ-a imenovat će još petoricu hrvatskih ministara od čega je HDZ 1990 dobio dvije ministarske funkcije i dopredsjednika Skupštine. Istodobno SDP i SDA imenovat će po trojicu ministara od kojih će jedan biti predstavnik srpskog naroda, sastavni je dio ovoga sporazuma. Prema tome, neće se mijenjati raspored ministarstava koje države bošnjačke odnosno hrvatske stranke. Dakle, uz premijera hrvatske će stranke imati unutarnje poslove, promet i veze, resore zdravstva, rada i socijalne skrbi te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i Ministarstvo za pitanja branitelja. 
Istodobno, bošnjačkim strankama pripast će financije zatim prosvjeta, znanost, kultura i šport, kao i pravosuđe, uprava i lokalna samouprava te graditeljstvo i prostorno uređenje. SDP i SDA popunit će i resor u Ministarstvu gospodarstva te trgovine, turizma i zaštite okoliša. Sada slijedi izbor imena koji će sjediti na čelu resora.

Na čekanju

No, prije uspostave vlasti u ovoj županiji pričekat će se da se konačni sporazum potpiše i u središnjoj Bosni oko uspostave tamošnje županijske Vlade. Prvi razgovori koji su protekli u Travniku, a s hrvatske strane na njemu je bio ženski tandem Lidija Bradara i Slavica Josipović, a s bošnjačke Salko Selman i Zukan Helez, protekao je ohrabrujuće budući da su dužnosnici SDP-a i SDA prihvatili naputke svojih predsjednika s ranijeg dogovora da dva HDZ-a čine vlast u ovoj županiji umjesto platformaša iz HSP-a koji nema nijednog zastupnika u Skupštini, ali je u privremenoj nlegalnoj vladi dobio jednoga ministra te Boljitka. Tamo će bošnjačka strana birati pet, a hrvatska četiri ministarska mjesta te dobiti predsjednika skupštine sukladno dogovoru Dragana Čovića i Zlatka Lagumdžije. 
Budući da je dogovor u HNŽ-u da se neće mijenjati bošnjački i hrvatski resori, očekivati je da će dva HDZ-a pripasti ministarstva financija, prosvjete, prostornog uređenja te zdravstva i pravosuđa. O uspostavi vlasti u dvjema županijama razgovaralo se i na sjednici Predsjedništva HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HDZ-a BiH izjavio je da će se uskoro nastaviti razgovori vodećih bošnjačkih, hrvatskih i srpskih političkih stranaka o ustroju Vijeća ministara nakon što se prethodno ustroje vlade u dvjema županijama u kojima također nije ustrojena vlast iako je proteklo više od godinu dana od izbora.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar error
error
12:35 12.10.2011.

Kako sad nema hsp-ovaca i poštenjačina lijanovića u sastavu vlasti u ove dvi županije?Sada će opet dr.Perić reći platforma se mora poštovati od mjesne zajednice do državne vlasti, na svim razinama u vlasti moraju biti uključeni hsp-ovci;) A tko zna, možda sdp da jedno ministarstvo hsp.ua drugo lijanovićima u središnjoj bosni i po jedno ministarsvo u hercegovačkoneretvanskoj županiji...Dodiše lijanovići su dobili-kupili više glasova od muslimana nego od hrvata pa mogu imenovati muslimana iz lijanove poštenjačke stranke...Jedino Perić će morati reagirati i povući svog ministra financija iz Tomislavgrada ako bude dostojan svojih riječi...živi bili pa vidjeli;))

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?