Sarajevo

Postići kompromis, dogovoriti suradnju i rješenja za Bruxelles

covic
26.09.2013.
u 09:10

SDA i HDZ BiH razgovori o budućoj suradnji i presudi Europskog suda oko “Sejdić - Finci”

Sastanak lidera SDA i HDZ-a BiH Sulejmana Tihića i Dragana Čovića sa širim izaslanstvima stranaka održat će se danas u Sarajevu. Razgovarat će se o suradnji dvije stranke, posebice o budućem partnerstvu SDA i HDZ-a BiH, presudi “Sejdić - Finci”, mogućim rješenjima oko Mostara, vlasti u dvije županije - Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj...

Međusobna uvažavanja

Približavanja stranaka su pokazala kako je moguće dogovorom riješiti i potaknuti na rješavanje svih otvorenih pitanja pa i onih najtežih koja su u BiH godinama zaključana. SDA je najjača bošnjačka stranka i ako se potvrdi suradnja s HDZ-om BiH kao najjačom hrvatskom strankom, bit će dobra polazna osnova za iduće izbore kako se situacija kakva je danas s vlasti u FBiH nikada ne bi ponovila. - Duboko se nadam da ćemo iza sastanka sa SDA imati dogovor. Moramo što prije shvatiti da se međusobno uvažavamo, dogovaramo, odnosno da imamo kompromis koji će osigurati jednakopravnost Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana BiH - istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Izrazio je očekivanja kako će sa sastanka u Sarajevu biti poslana jasna poruka kako je dogovor moguć, te kako se po pitanju izvršavanja presude Europskog suda za ljudska prava u Bruxellesu može doći s jasnijim stavovima. - Želja je da se u Bruxelles ode s jednom snažnom porukom, a to je da smo se dogovorili oko presude “Sejdić - Finci”. Principe smo dogovorili ima tri godine, a zašto onda ne napraviti onaj ključni korak i kazati da smo riješili problem oko presude i da se konačno posvetimo pravim pitanjem za BiH - naglasio je Čović.

Važnost ishoda razgovora


U svakom slučaju ishodi današnjih razgovora su važni za daljnje funkcioniranje BiH, a za to je i potvrda veliko zanimanje stranih diplomata za sastanak. Upravo ovi razgovori bi mogli biti prekretnica u napretku prema Europskoj uniji. A lideri SDA i HDZ-a BiH pokazali su u prijašnjim razgovorima odlučnost da zajednički žele rješavati probleme koji stoje pred BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?