SNAŽAN PRITISAK SAD

Posljednja prilika za dogovor

zastave
VL FOTO
26.11.2011.
u 11:14

Američka administracija ne inzistira, ali nema ništa protiv rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH

Dok su bosanskohercegovački politički lideri pakirali kofere za put na trodnevni seminar o ustavnim promjenama koji se održava u mondenom odmorištu na talijanskom jezeru Como, do kraja je osnažen pritisak administracije Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije kako bi se ipak postigao dogovor o novom sazivu Vijeća ministara BiH. Pri tome je najvažnijim čelnicima poručeno da se dogovor mora postići do 7. i 8. prosinca kada se održava summit Europska unija/NATO u Bruxellesu. Tako su se nakon mjeseci odbijanja značajnijeg uključivanja u proces uspostave vlasti na najizravniji način uključili visoki američki i europski dužnosnici.

Dogovor ili propast

Telefon pomoćnika američke državne tajnice za Europu i Euroaziju Philip Gordon se užario od poruka sugovornicima s bosanskohercegovačke strane da se na seminaru o ustavnim promjenama u talijanskom gradu Cadenabbiju moraju dovršiti posljednje pojedinosti vezane uz ustroj novoga Vijeća ministara na koji se čeka skoro 14 mjeseci. Slične poruke su stizale i iz Bruxellesa s obećanjem da bi vrlo skoro nakon uspostave vlasti BiH mogla podnijeti kandidacijski status za članstvo u Uniji.

Ne dođe li do dogovora na sastanku, u Bruxellesu bi zasigurno za duže bio zaustavljen napredak BiH prema euroatlantskim integracijama i bile bi krajnje izvjesne posljedice i po političare koji se nisu u stanju dogovoriti o novome sazivu Vijeća ministara.

Rekonstrukcija

Ukazano je i na opasnost da državne institucije BiH ostanu bez financiranja budući da je bez dogovora o Vijeću ministara nemoguć dogovor o usvajanju proračuna za 2012. godinu. Naime, nemoguće je provesti tromjesečno financiranje budući da je ova godina protekla bez ikakva dogovora o proračunu. Tijekom telefonskih razgovora razmatrale su se i mogućnosti dogovora o raspodjeli vodećih pozicija u 60-ak agencija, službi, ustanova na razini države. Takvo što, međutim, nije realno dogovoriti u tako kratkom vremenu, no istodobno su političari ponudili obećanje da su spremni oko toga otvoriti raspravu nakon ustroja državne vlade. Administracije SAD-a i Europske unije, doznajemo, ne isključuju niti mogućnost provedbe rekonstrukcije Vlade Federacije na čemu inzistiraju ključne hrvatske političke stranke, dva HDZ-a u BiH. No, ovaj proces, kako su objasnili, ne smije ugroziti uspostavu Vijeća ministara na koje se čeka gotovo četrnaest mjeseci. Problem s uspostavom Vijeća ministara, inače, nastupio je zbog megalomanskih zahtjeva probošnjačke političke platforme kojoj su okosnica SDP i SDA koje nakon nelegalnog i štetnog izbacivanja Hrvata iz vlasti u Federaciji, sličnu stvar žele provesti i na razini države. Takvo što nije, međutim, moguće provesti jer se takvoj mogućnosti protivi srpska strana.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kitikat
11:48 27.11.2011.

ovaj Zoran je bas objektuvan izvjestitelj,cudo jedno od novinara,svaki diktator bi ga pozelio

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?