NOVOST

Poskupljuju usluge transakcije novca zbog uvođenja PDV-a

\'lazni novac, krivotvoreni novac\'
Arhivska fotografija
28.01.2011.
u 08:12

- Sada sve ovisi pojedinačno o bankama hoće li i u kojoj mjeri povećati svoje naknade, tvrdi UniCredit Bank

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH je bankama u BiH počela obračunavati PDV na usluge transfera novca SWIFT, iako je iz ove institucije u više navrata tumačeno da ove vrste platnih transakcija ne podliježu toj obavezi, tvrde u Udruzi banaka BiH.

Nedosljedni u tumačenju

Bankari su izrazili nezadovoljstvo zbog postupaka UNO-a tvrdeći da je nedosljedan u uporabi i tumačenju zakona, zbog čega se stvara pravna nesigurnost za rad i poslovanje banaka.

-Istina je. Uprava za neizravno oporezivanje prilikom kontrole poreza na dodanu vrijednost (PDV) banaka u 2009. je obračunala PDV na usluge SWIFT-a za razdoblje koje se odnosilo na kontrolu PDV-a, potvrdila je Anina Cvitanović Draško iz Ureda za odnose s javnošću UniCredit banke.

-Početkom primjene Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, na upit jedne od banaka, UNO je dao tumačenje da na usluge SWIFT-a ne treba plaćati PDV. I u časopisu ZIPS iz 2007. su na izravan upit potvrdili da su ove usluge oslobođene plaćanja PDV-a. Međutim, UNO je počeo obračunavati PDV za razdoblje od početka primjene zakona, odnosno na transakcije obavljene u posljednje četiri godine, izjavio je Mijo Mišić, tajnik Udruge banaka. Dodao je da se iz postupanja UNO-a može izvesti zaključak o selektivnoj primjeni zakona, jer je ova institucija jednoj banci uputila obavijest u kojoj navodi da nije dužna plaćati PDV na fakture SWIFT-a, dok ostale jesu, i upućuje na korištenje redovitih i izvanrednih pravnih lijekova.

Problem u definiciji

-Problem nastaje u definiciji smatraju li se usluge SWIFT-a financijskim ili telekomunikacijskim uslugama. Ako se radi o financijskim uslugama - nema obračuna PDV-a. Ako su telekomunikacijske, obračunava se PDV, tvrdi Cvitanović Draško.

U Udruzi banaka BiH kažu za plaćanja SWIFT-om u protekle četiri godine, a za koje se sada mora platiti PDV, banke neće teretiti klijente. Međutim, nije isključeno da će usluge SWIFT-a poskupjeti u budućim transakcijama zbog kalkuliranja troškova PDV-a, a sve će ovisiti o bankama pojedinačno hoće li i u kojoj mjeri povećati svoje naknade. Kako tvrde iz UniCredit Bank, za banke i klijente to znači veće cijene usluga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?