PAPA U HRVATSKOJ

Posjet nade i ohrabrenja za EU

papa
VL FOTO
05.06.2011.
u 11:55

Predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor papi Benediktu XVI. nakon razgovora su predstavili svoje obitelji

Benedikt XVI. na Pantovčak je u posjet predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću stigao nešto poslije 12 sati. Običaj je da pape odlaze u kurtoazne posjete šefovima država tijekom pastoralnih pohoda, i da se tom prigodom, bez javnih govora, razmijene darovi. Najprije su u predsjednikovoj sobi papa i Josipović pozirali fotoreporterima, a onda su, dakle, razmijenjeni darovi.

Replika orgulja i knjiga

Josipović je papi darovao repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, sagrađenih 1649. godine. Benedikt XVI. Josipoviću je darovao presliku knjige “Codices Cantorum”, koja prikazuje rukopise ukrašene minijaturama, iz fonda Sikstinske kapele, a koja potječe iz razdoblja od XV. do XIX. stoljeća. Rukopisi sadrže skladbe koje su papinski pjevači izvodili tijekom liturgijskih slavlja koja su se održavala u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu, Pavlinskoj kapeli u Quirinalu (sadašnjem sjedištu predsjednika republike, a nekadašnjoj papinskoj palači) i bazilici sv. Petra. Riječ je o stvarno jedinstvenoj knjizi glazbe, a darovana je Josipoviću budući da je i on glazbenik. Obojica su izrazili zadovoljstvo dobivenim darovima.

Nakon razmjene darova papa i Josipović su sjeli, ponovno pozirali, a onda su ostali nasamo uz prevoditelje. Nakon kratkog razgovora, papi je Josipović predstavio svoju obitelj.

– Mi dolazak Svetog Oca doživljavamo kao novu nadu i ohrabrenje u trenutku kada završavamo pregovore s EU, a za što imamo njegovu potporu. Kao 28. članica EU pomoći ćemo jačanju kršćanskih vrijednosti – izjavila je Jadranka Kosor za HTV nakon sastanka s papom, podijelivši detalje svog razgovora s Benediktom XVI.

Premijerku su u Apostolskoj nuncijaturi dočekali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i apostolski nuncij u RH mons. Mario Roberto Casari, koji su ju dopratili u biblioteku, gdje se susrela i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom. U pratnji premijerke bili su ministar poljoprivrede Petar Čobanković, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, ministar branitelja Tomislav Ivić, ministar graditeljstva Branko Bačić i ministar kulture Jasen Mesić, te njezin sin Lovro.

Oduševljen dočekom

Premijerka je izjavila kako je papa govorio o svojim dojmovima te da je oduševljen ljudima i dočekom. Razgovaralo se i o Hrvatima u BiH te važnosti obitelji, a papa je, kazala je premijerka, zadovoljan što Hrvatska ima Ministarstvo obitelji. Premijerka je Svetom Ocu spomenula kako Hrvatska obilježava 20. obljetnicu neovisnosti.

– Hrvatsku je u najtežim trenucima snažila vjera – rekla je Kosor. Nekoliko je puta istaknula da je razgovor bio pun potpore za Hrvatsku u ovom povijesnom trenutku, kada očekujemo završetak pregovora s EU.

Predsjednica Vlade papi je darovala raspelo “Početak”, rad akademskog kipara Damira Mataušića, a ona je od pape dobila medalju njegova pontifikata izrađenu u zlatu, srebru i bronci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?